Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
Κωδικός
-
 
- -
  -Κατάλογος μελών | Διακήρυξη
 
     

Άρθρα

-  

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ• ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Δημοσθένη Κυριαζή.

[....] Ενώ για τη λήψη των αποφάσεων της πολιτείας από το Σύνολο υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη, για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών ισχύει το αντίθετο. Όλοι συμφωνούν ότι η υλοποίηση τους εξαρτάται από το Σύνολο. Αυτή όμως η διαφορετική αντιμετώπιση της λήψεως και της υλοποίησης των πολιτικών αποφάσεων δεν συνιστά λογική και ηθική αντίφαση; Δεν συνιστά παράδοξο γεγονός;

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Tης Ιωάννας Μουτσοπούλου

Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση δεν αφήνει πλέον περιθώρια για αμφιβολίες και αυταπάτες ελπίδων για έναν κόσμο ειρήνης και δημιουργικής ζωής. Επιπλέον, αποτελεί μία βαρετή και επίμονη επανάληψη του παρελθόντος, λες και ο άνθρωπος έχει στερηθεί τη φαντασία για κάτι διαφορετικό και καλύτερο – μόνον που σήμερα οι δυνατότητες καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του παρελθόντος λόγω της διαθέσιμης τεχνολογίας, η οποία είναι, μάλιστα, στα χέρια ανόητων πολιτικών και επικίνδυνων επιστημόνων.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Του Δημοσθένη Κυριαζή

[.....] Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άρχοντες των «προοδευτικών δημοκρατιών» δεν αρκέστηκαν στην ακύρωση της χειραφέτησης, αλλά με στόχο οι νέοι να πιστέψουν και να εθιστούν στη μόνιμη χειραγώγηση προχώρησαν στην ανατροπή της διαδικασίας που δημιουργήθηκε από τη σοφία της Φύσεως. Αντί δηλαδή να εφαρμόζουν το δόγμα «Χειραγώγηση είναι το όχημα της Χειραφέτησης», εφαρμόζουν το δόγμα της δικής τους «σοφίας»: «Η πρώιμη Χειραφέτηση είναι το όχημα της μόνιμης Χειραγώγησης». Το δόγμα αυτό μπορεί ναδιατυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια ως ακολούθως: «Οι νέοι δεν πρέπει να ασκηθούν για να  καταλαβαίνουν με τα δικά τους μάτια και μυαλό, αλλά να πιστεύουν σε αλήθειες τρίτων· στη ροζ, τη θαλασσιά, τη σκούρα μπλε, την πράσινη και τη συκλαμέν αλήθεια».

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

Του Δημοσθένη Κυριαζή.

«Λογική είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο μελέτης την ορθή νόηση· τους νόμους των νοητικών διαδικασιών, τις αρχές εγκυρότητας των επιχειρημάτων, τις μεθόδους εξαγωγής συμπερασμάτων, τον έλεγχο της ορθότητας των». 

Από τον παραπάνω ορισμό προκύπτει ότι, η Λογική αποτελεί τη βάση ανάπτυξης κάθε άλλης επιστήμης. Ποιοι και πότε όμως ανέπτυξαν την επιστήμη της Λογικής; Ποιο είναι το λίκνο της Λογικής;

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ ΠΟΥΕΙΝΑΙ Τ’ ΑΝΘΙΑ ΣΟΥ, μια διαφορετική διατύπωση του νόμου της Εντροπίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Ένα παραδοσιακό αλληγορικό τραγούδι στο οποίο ως  νεραντζούλα μπορεί να παρομοιάζεται:  Η ΕΛΛΑΔΑ , η ΝΕΟΤΗΤΑ,  ή η αναπόφευκτη εξέλιξη κάποιας νέας  και όμορφης γυναίκας.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοκρατία και Ρεπουμπλικανισμός. Δύο πολιτεύματα με διαφορετικούς στόχους και όργανα εξουσίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή.

Τα ξενόγλωσσα ονόματα πολιτευμάτων,  Republic (Ρεπουμπλικανισμός) και Democracy (Δημοκρατία), αν και δεν έχουν το ίδιο νόημα, αποδίδονται στη νέα ελληνική γλώσσα με την ίδια λέξη. Με τη λέξη Δημοκρατία. Όμως οι διάφορες μεταξύ των δύο πολιτευμάτων είναι σημαντικές και αφορούν  στους στόχους,  τα όργανα εξουσίας  και τις διαδικασίες

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ

Του Μανώλη Αναστ. Νικολαΐδη

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει την χώρα του από την Συμφωνία των Παρισίων, επανέφερε το θέμα της  κλιματικής αλλαγής στην επικαιρότητα. Απορία προκαλεί το γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε μια τέτοια απόφαση, η οποία εκθέτει την χώρα του διεθνώς πως «λέει και ξελέει», ενώ είναι ο δεύτερος μεγάλος ρυπαντής; Κάποιος αφελώς ίσως να πει ότι ο νυν Πρόεδρος το αποφάσισε γιατί διαφωνεί με τον τέως, όπως φαινομενικά δείχνουν και άλλες αποφάσεις του πχ για τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΙΤΙΑ

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Την περίοδο αυτή βιώνουμε μια βαθειά κρίση σε όλους σχεδόν τους τομείς· στην οικονομία, στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, στην παιδεία, στη λειτουργία του κράτους, στην απονομή δικαιοσύνης, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, στην…..

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι από το σύνολο αυτών των κρίσεων κυρίαρχη κρίση είναι η οικονομική. Όμως αυτό το συμπέρασμα είναι λάθος γιατί μεταξύ των κρίσεων υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση· η μια κρίση ανατροφοδοτείται και μεγεθύνεται από την άλλη

διαβάστε περισσότερα..

-  

Κρίσιμη Μάζα και Κρίσιμη Ισχύς πολιτών

Του Δημοσθένη Κυριαζή

[.....] Στην κοινωνιολογία και στην πολιτική, χρησιμοποιείται ο όρος «Κρίσιμη Μάζα»  με την έννοια του ελάχιστου πλήθους των πολιτών,  των οποίων η δράση οδηγεί στην ανατροπή μιας καθεστηκυίας αντίληψης και πρακτικής.  Νομίζουμε όμως ότι αντί του όρου «κρίσιμη μάζα Πολιτών» είναι σωστότερο να χρησιμοποιείται ο όρος «Κρίσιμη Ισχύς Πολιτών».  Αυτό  δικαιολογείται,  τόσο γιατί η μάζα, η ενέργεια  και η ισχύς είναι κατά  βάθος η ίδια οντότητα,  όσο και γιατί ο όρος μάζα παραπέμπει σε όντα χωρίς  βούληση και λογική

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι συνθήκες δημιουργούν τις ιδέες ή μήπως όχι;

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

[……]  Το παράδοξο και απαράδεκτο είναι ότι ο άνθρωπος, ενώ θεωρεί τον εαυτό του έρμαιο των συνθηκών, αντιθέτως θεωρεί τους ισχυρούς ικανούς να δράσουν και να επιβάλουν συνθήκες σαν να είναι τα μόνο αυτόβουλα όντα – και γι’ αυτό τους επιρρίπτει την ευθύνη. Πρέπει όμως να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: Είναι δυνατόν η αυτοβουλία ή η αυτεξουσιότητα να είναι χαρακτηριστικό μόνον λίγων ανθρώπων;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοκρατία και Πνευματικότητα

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Ανάμεσα στην έννοια της δημοκρατίας και την έννοια της πνευματικότητας υπάρχει ένα χάσμα αγεφύρωτο, που οφείλεται στην ερμηνεία που έχει γίνει στις δύο αυτές έννοιες – και όταν λέμε «ερμηνεία» εννοούμε την ερμηνεία που τους γίνεται στην καθημερινότητα του ανθρώπου και όχι την επίσημη ερμηνεία ή εκείνην των διανοουμένων (χωρίς, βέβαια, να τις αποκλείουμε).

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα διδάγματα του «Οίκαδε»

Του Δημοσθένη Κυριαζή

«Οίκαδε» ήταν το σύνθημα του κόμματος των βασιλοφρόνων, κόμμα Ηνωμένης Αντιπολίτευσης, που νίκησε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές αυτές νικήθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων και ο  πρόεδρος  του κόμματος Ελευθέριος Βενιζέλος δεν εκλέχτηκε  βουλευτής.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Μανώλη Αναστ. Νικολαΐδη

Με προσδοκία το παιδί του γαλουχούσε,

καταξιωμένο με χαρά του να το δει,

τρανό, εδώ στην πατρώα γη

και να προκόβει επιθυμούσε.

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ταξικές ή Εθνοτικές συγκρούσεις;

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

[....] Συνήθως, ως τέτοια απόρριψη θεωρείται αφελώς ή σκόπιμα ο αφοπλισμός, η αδυναμία, η παθητικότητα και μία καλωσυνάτη στάση που θα μπορούσε όμως να είναι και ανόητη, αν δεν γίνονται κατανοητές οι πραγματικές συνθήκες και οι ηθικές διακρίσεις του περιβάλλοντος. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η απαίτηση για "άμεσες λύσεις" στα προβλήματα που μια τέτοια πρόταση φαίνεται χιμαιρική, θεωρητική, ονειροπόλα από όλους ανεξαιρέτως και έτσι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλλαγή στο επίπεδο των αιτίων.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΗΣΟΥΝ

Του Μανώλη Αναστ. Νικολαΐδη

 

Χαμένοι στήν ανημποριά μας

σάν τούς γέρους μηρυκάζουμε,

τό παρελθόν μας, καί κομπάζουμε,

γιά τήν δόξα τήν παλιά μας.

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Από τη διανομή αγαθών, στη διανομή φορολογικών βαρών.

Του Δημοσθένη Κυριαζή.

[....]

[....] Η αντιμετώπιση επικινδύνων καταστάσεων, όπως της « δίκαιης διανομής φορολογικών βαρών αντί αγαθών», απαιτεί την αναγέννηση του πολιτεύματος του άρχοντος και συγχρόνως αρχόμενου πολίτη. Απαιτεί την ορθολογική κατανομή της εξουσίας,  στους ίδιους τους πολίτες και στους αντιπροσώπους ώστε:  (1) Οι αντιπρόσωποι των πολιτών να αποβάλλουν τη σημερινή νοοτροπία του πρίγκιπα και να αποκτήσουν αυτή του άρχοντα της αρχαιοελληνικής Δημοκρατίας και  (2)Οι σημερινοί ψηφοφόροι/ οπαδοί να γίνου πολίτες με εξουσία και ευθύνη .

Η δημιουργία πολιτών με ευθύνη χωρίς εξουσία είναι ουτοπική,  Η εξουσία και η ευθύνη αποτελούν αδιαίρετη ενότητα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Του Μανώλη Αναστ. Νικολαΐδη

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο ζωτικό. Ο λόγος, οι δυσμενείς συνέπειές της από την καθυστέρηση υλοποίησης των αναγκαίων μέτρων. Τα συνήθη γνωστά φαινόμενα των συνεπειών αυτών είναι κυρίως, η αύξηση του αριθμού και της έντασης των τυφώνων, το λιώσιμο πάγων και παγετώνων, τα βίαια καιρικά φαινόμενα, η αύξηση της στάθμης των θαλασσών, η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Του Μανώλη Αν. Νικολαΐδη

Με προσδοκία την χρονιά αρχίσαμε,

πως η Νέα κάτι καινούργιο θενά φέρει,

ανάπτυξη, δουλειές λεφτά στο χέρι,

πλην όμως φαίνεται πως ατυχήσαμε.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Διαφθορά και ολοκληρωτισμός

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Ο ολοκληρωτισμός είναι μία άδικη και αήθης επιβολή απόψεων, πράξεων ή παραλείψεων και τρόπου ζωής και έχει ως επίκεντρο το ατομικό ή συλλογικό συμφέρον, ακόμη και αν αυτό δεν είναι υλικό όπως το χρήμα, αλλά ψυχολογικό όπως η απόλυτη βεβαιότητα για την ορθότητα μιας άποψης. Η γνωστή σε όλους διαφθορά είναι μία μορφή ολοκληρωτισμού, γιατί και αυτή έχει τους ίδιους στόχους, όμως είναι τόσο συνηθισμένη που δεν έχει αναγνωριστεί σαν τέτοια. Ο διεφθαρμένος αποσκοπεί ακριβώς στο να πετύχει τον στόχο του ενάντια στους άλλους ανθρώπους, να παραβιάσει την ηθική και κυρίως την τάξη που επιβάλλει ο νόμος, καταργεί εμμέσως τον νόμο και επιβάλλει τη δική του θέληση. Δεν έχει σημασία ο συγκεκριμένος τρόπος που θα χρησιμοποιήσει, αλλά το κίνητρο και η παραβίαση των κοινωνικών αρχών.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Μητέρα της Δημοκρατίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

(....) Από τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος, η επιβίωση του, δηλαδή η τροφή,  η ασφάλεια και η εκπαίδευση του, διασφαλίζεται από ένα φυσικό σύστημα εξουσίας, που είναι πολύ γνωστό και οικείο σε όλους μας· τη μητρική στοργή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική γλώσσα η στοργή αυτή ονομάζεται και μητρική, ή γονική εξουσία.

Η μητρική εξουσία/στοργή, διασφαλίζει στο νεογέννητο άνθρωπο την πιο τρυφερή, την πιο ήπια και την πιο αποτελεσματική μορφή εξουσίας  που θα συναντήσει σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή του.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τι είναι τελικά τα δημοψηφίσματα; Το θεμέλιο ή η φενάκη της Δημοκρατίας;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Με αφορμή το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Αγγλία,  με το οποίο αυτή η χώρα φεύγει από την ΕΕ, διατυπώθηκαν πολλές και αντιφατικές απόψεις

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η δημοκρατική νοοτροπία του ιδιωτικού και η ηγεμονική νοοτροπία του δημόσιου τομέα

Του Δημοσθένη Κυριαζή

{....} Η διαπίστωση του διακεκριμένου  μελετητή, ότι στην Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρχε   ταύτιση της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής,  που σημαίνει ταύτιση του ιδίου και του δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και το μεγαλείο της Αληθινής Δημοκρατίας.

Το  πολίτευμα συνεπώς στο οποίο δεν υπάρχει αυτή η ταύτιση, ούτε είναι, ούτε δικαιούται να ονομάζεται Δημοκρατία .

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ασφάλεια: ανάγκη ή ιδιοτέλεια;

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η βασική μέριμνα του ανθρώπου είναι η ασφάλεια, είναι το θεμέλιο της ζωής του και αφορά την επιβίωσή του. Όλα τα άλλα φαίνονται εποικοδομήματα  - ακόμη κι αν δεν είναι. Είναι όμως μια έννοια που ο καθημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί ως αυτονόητη παραπλανητικά και χωρίς εμβάθυνση στο νόημά της.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το ίδιον συμφέρον

Του Σπύρου Βαλλιανάτου

Μία από τις βασικές αρχές, οι οποίες διέπουν την λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι αυτή που αναφέρει ότι το ίδιον συμφέρον του πολίτη πρέπει να τείνει να ταυτιστεί με το κοινωνικό συμφέρον.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Από την κουλτούρα του Πολέμου στην κουλτούρα της Ειρήνης

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η δεσπόζουσα κουλτούρα της ανθρωπότητας και οι αιτίες της

Στην γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας, δεσπόζουσα κουλτούρα των διαφόρων Λαών ήταν και είναι  η κουλτούρα του πόλεμου· ήταν και είναι ο πολιτισμός του πολέμου.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΟΥΤΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΒΟΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

[....] Έτσι, βλέπουμε αντίθετες λειτουργίες της έννοιας της ουτοπίας: Στη μία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να  αποφύγει κανείς να πράξει το εφικτό για λόγους ιδιοτέλειας, και στην άλλη, για να δώσει την ψευδαίσθηση του εφικτού στο ανέφικτο για λόγους φιλοδοξίας.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

«Μεγάλες ιδέες: όμοιες λέξεις,  αντίθετα οράματα»

Αυτή η φράση απεικονίζει μια βαθιά πεποίθηση των ανθρώπων, ότι οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη για όσα δεινά συμβαίνουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά ότι υπάρχει πάντοτε ένα αίτιο εξωγενές, έστω και αν αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά κοινωνικό. Αυτή η τάση οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως......

διαβάστε περισσότερα..

-  

Καταναλωτές πληροφοριών• ο μεγάλος κίνδυνος της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η κοινωνία στην οποία ο κάθε πολίτης μπορεί,   με τη χρήση των μέσων της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών,  να συμμετέχει στην επιλογή των στόχων της και στις  πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές  και λοιπές δράσεις της, ονομάζεται Κοινωνία της Πληροφορίας.  Μία τέτοια κοινωνία ονομάζεται επίσης:  Κοινωνία της Γνώσης ή Κοινωνία των Δικτύων. Στην Ευρώπη επικράτησε ο όρος Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο όρος Κοινωνία των Δικτύων έχει μεγαλύτερη σαφήνεια και προστατεύει τους πολίτες από τα φαινόμενα παρανοήσεων που αναφέρονται στα επόμενα.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα λάθη στην εφαρμογή των νόμων της Θερμοδυναμικής και της Οικονομίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

[....] Στα οικονομικά  συστήματα   ισχύουν επίσης δύο οικονομικά αξιώματα, τα οποία μπορούν να διατυπωθούν ως ακολούθως :  

Κατά το 1ο οικονομικό αξίωμα  «Η κατανάλωση  των ανθρώπων  ενός  κλειστού οικονομικού συστήματος  δεν μπορεί να υπερβαίνει την παραγωγή τους».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Φαύλο κύκλο ονομάζουμε συλλογισμούς, και κατ’ επέκταση πρακτικές, όπου το αποτέλεσμα εκλαμβάνεται ως  αίτιο. Με μια τέτοια «λογική διαδικασία» είναι αδύνατο να κατανοήσουμε και να λύσουμε οριστικά ένα πρόβλημα αφού οι προσπάθειες μας περιορίζονται στην ελαχιστοποίηση των αποτελεσμάτων (των συμπτωμάτων), ενώ η πραγματική αιτία παραμένει δρώσα και ανέπαφη.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η εφαρμογή του νόμου ως ανισότητα

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Το ζήτημα του νόμου, όπως και κάθε ζήτημα ιδεών και αρχών, είναι εξαιρετικά περίπλοκο και η όποια απλοποίησή του στη διαδικασία επιβολής του μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμό. Στα σύγχρονα συντάγματα είναι γενική επιταγή η ισότητα, δηλαδή ότι ο νόμος πρέπει να αντιμετωπίζει με ισότητα όλους τους πολίτες ......

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα τρία κρίσιμα προβλήματα του Δημοψηφίσματος

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Στο Δημοψήφισμα της 5ης  Ιουλίου 2015 τα κρίσιμα  προβλήματα  που οι πολίτες, ο  Αφέντης Λαός  πρέπει να ξεκαθαρίσει προκειμένου να δώσει την εντολή του στους  άρχοντες (στους οι αντιπρόσωπους  των πολιτών   / μέλη της Κυβέρνησης) για το μεγάλο θέμα που τον ρωτάνε, είναι τα ακόλουθα: 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Για μια νέα πολιτική

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλές φωνές από στελέχη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης για επείγουσα ανάγκη αλλαγής της σημερινής πολιτικής. Μια όμως «αλλαγή πολιτικής»  δεν έχει καμία αξία αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε,  ή ακριβέστερα τι θέλουμε να εννοούμε, με το αφηρημένο ουσιαστικό «πολιτική».

Αν δεν συμφωνήσουμε σε ένα γενικής αποδοχής ορισμό του όρου «πολιτική», η αλλαγή θα γίνει χωρίς πυξίδα και γρήγορα θα αρχίσουμε να συζητάμε για αλλαγή της … αλλαγής.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η απώλεια της ιδιότητας του πολίτη

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Το πόσο η δημοκρατία πάσχει εδώ και καιρό είναι γνωστό και αισθητό - αν και όχι στον ίδιο βαθμό από όλους - αλλά όλοι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι είναι πολίτες που εκδηλώνουν τη βούλησή τους συμμετέχοντας στις εκλογές, στην κριτική της εξουσίας αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους....   

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

[.....]  Οι αληθινοί πολιτικοί ήσαν πάντοτε πολύ σπάνιοι, όμως σε ορισμένες εποχές εκλείπουν εντελώς. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι μέσα στην κοινωνία, αλλά γιατί δεν υπάρχουν κριτήρια και θέληση στους πολίτες  που να οδηγήσουν τόσο στην ανεύρεσή τους όσο και στην υποστήριξή τους, τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνική κατάσταση είναι τόσο αρνητική και χαώδης που καθιστά κάτι τέτοιο ακόμη πιο δύσκολο.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η πολιτική ιστορία της εκπαίδευσης

Του Γιάννη Ζήση

Στόχος μας στο άρθρο αυτό είναι να εντοπίσουμε, με αμεσότητα, τις ρίζες που θεμελίωσαν το αλλοτριωτικό καθεστώς της εκπαίδευσης.

Η ιστορία της εκπαίδευσης ξεκινά από την πρωτόγονη οικογένεια, όπου το παιδί γίνεται μιμητής των γονέων του – μη συνειδητός μιμητής. Η μίμηση αυτή το μαγνητίζει στις εμπειρίες των γονέων του.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι εκλογές και η φθήνεια των "Ιδεών"

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Σε κάθε εκλογές μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε –στο βαθμό βέβαια που θέλουμε ειλικρινά να παρατηρήσουμε- τη χρήση των ιδεών για θεατρική κατανάλωση που μπορεί να βοηθήσει τη φιλοδοξία των ανθρώπων τόσο αυτών που εκλιπαρούν για μία ψήφο όσο και εκείνων που κατά βάθος επιθυμούν να αισθάνονται μέσα από την ανωνυμία τους ότι βρίσκονται υπεράνω των ιδεών και ότι τις ελέγχουν......

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι τρεις δρόμοι υπέρβασης των κρίσεων

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Από την κοινή λογική, από τα ιστορικά δεδομένα και από τη  νομοτέλεια των φυσικών συστημάτων  προκύπτει ότι οι υπερβάσεις των κρίσεων που δημιουργούνται στα κοινωνικά/πολιτικά συστήματα, πραγματοποιούνται με πορεία σε ένα από τους ακόλουθους τρεις δρόμους: Στο δρόμο  της ντετερμινιστικής λογικής,  στο δρόμο της   χαοτικής και συναισθηματικής λογικής και στο δρόμο της δημιουργικής καταστροφής.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η παιδεία πριν από την εκπαίδευση

Tου Δημήτρη Σαρηνάκη

Σε περιόδους κρίσεων μια στάση αποτίμησης πάνω σε θεμελιώδη στοιχεία του πολιτισμού μας είναι λογικά αναμενόμενη. Τι μας οδήγησε ως εδώ, γιατί εγκαταλείφθηκαν αξίες και καλές πρακτικές του παρελθόντος, και κυρίως πού μπορεί να στηριχτεί η ελπίδα για κάτι νέο;

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Του Vincent Azoulay

[.... ]Η αρχαία Ελλάδα έχει πολλά να διδάξει στις σύγχρονες κοινωνίες.  Αποκαλώντας αυτό "θαύμα”, είναι ίσως κάπως υπερβολικό, όμως για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας μια κοινωνία αποφάσισε να θέσει σαφώς σε εφαρμογή θεσμούς και νόμους. Η Ελλάδα έθεσε τον σπόρο και μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε ίσως και τόσο δημοκράτες όσο νομίζουμε, ότι ο έλεγχος στους κρατούντες δεν είναι τόσο αυστηρός όσο πρέπει και ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα πράγματα της πολιτείας, όπως την καθόριζε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, είναι ανύπαρκτη.

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Από τους Ηλεκτρονικούς Εγκεφάλους στα Blogs

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Τον τελευταίο  καιρό, στα  έντυπα  και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, έχουν φιλοξενηθεί διάφορες απόψεις και προτάσεις για το θέμα των  Blogs και των  Bloggers.

Για να κατανοηθεί το υφιστάμενο πρόβλημα, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να θυμηθούμε  τις αρχές και τους στόχους των Blogs, καθώς και κάποια  βασικά στοιχεία  από την ιστορία ανάπτυξης της τεχνολογίας τους....

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Του Αλέξανδρου Μπέλεση

Η πολιτική καθρεφτίζει την αυτογνωσία και το αντίθετο. Η διακήρυξη του Ρουσσώ ότι όποιος προσπαθεί να χωρίσει την πολιτική από την ηθική δεν καταλαβαίνει καμία από τις δύο δεν βρήκε παρά ελάχιστη ανταπόκριση. Κι όμως, η ιστορία θα ήταν διαφορετική εάν η αυτογνωσία της κοινωνίας επέτρεπε την υιοθέτησή της. Το άρθρο επιχειρεί μια φευγαλέα αναδρομή της πορείας αυτής της σχέσης στη σύγχρονη εποχή και του τοπίου της παγκόσμιας κρίσης που απλώνεται με ταχύτητα.

      

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η διαφθορά αποσυνθέτει τη Δημοκρατία ή η ψευδής Δημοκρατία εκτρέφει τη διαφθορά;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου σε άρθρο της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  της  29.06.2014 προβαίνει σε σημαντικές διαπιστώσεις για τη διαφθορά που υπάρχει στην Ελληνική Πολιτεία και τα αίτια που τη δημιούργησαν.   Τίτλος του άρθρου είναι:  «Η διαφθορά αποσυνθέτει τη Δημοκρατία»......

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι• όχι άλλη εξουσία σε αντιπροσώπους• εξουσία στους πολίτες.

Της Αναστασίας Καρανίκα

Μετά και από αυτές τις εκλογές, που από τα αποτελέσματα των ποσοστών των κομμάτων προκύπτει ότι πλέον «αυτοδυναμίες» δεν μπορούν να υπάρξουν, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα, για τη συνέχιση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Δηλαδή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Κατά περίεργο τρόπο, αυτή η ιδιοτέλεια του να μην ασχολείται κανείς με το πεδίο  των εννοιών κάνει τον άνθρωπο παθητικό, αν και στην πράξη μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά ενεργητικός αλλά παρορμώμενος από επιθυμίες και ένστικτα, αγνοώντας τη φύση  των σκοπών του. Το αποτέλεσμα αυτής της άρνησης μεταξύ άλλων είνα .....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΗΝΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ (Μέρος 1ο )

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

 

Όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η κρίση, τοπική και παγκόσμια, γίνεται ολοένα και πιο φανερό το ότι δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα του κόσμου, αν ο άνθρωπος δεν αποφασίσει να σταθεί με συνέπεια και ένταση στο πεδίο των εννοιών. Η ευθύνη του είναι ατομική και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις συλλογικές ευθύνες ή τις ευθύνες των πολιτικών και μάλιστα η συνειδητοποίηση αυτής της ευθύνης δεν μπορεί να αναβληθεί λόγω του επείγοντος των συνθηκών. 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ο ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Της Ιωάννας Μουτσοπουλου

 

Ο αντικοινωνικός ψυχολογικός χαρακτήρας της επιστήμης
Συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο Η Αντικοινωνικότητα της Επιστήμης, http://www.dd-democracy.gr/article.asp?Id=186     


διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Ο παραπάνω τίτλος δεν υποδηλώνει ότι η Επιστήμη είναι αντικοινωνική, αλλά ότι η υπαρκτή επιστήμη (δηλαδή όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί) είναι κατά ένα μεγάλο μέρος της αντικοινωνική. Αυτό συμβαίνει, επειδή η γνώση γίνεται αντιληπτή και λειτουργεί ως πεδίο δυνάμεως. Τρόπον τινά η γνώση χρησιμοποιείται ως επιβεβαίωση της ύπαρξης και της ισχύος της αποτελώντας μέτρο σύγκρισης και επιβολής στους μη γνωρίζοντες και μέσο ιδιοποίησης και ελέγχου

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Γιατί η Ελλάδα έγινε το λίκνο της Δημοκρατίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

..... Η αρχαία Ελλάδα έγινε το Λίκνο της Δημοκρατίας γιατί υπήρχαν συνθήκες διασφάλισης χαμηλής εντροπίας· συνθήκες ευχερούς επικοινωνίας. Οι συνθήκες χαμηλής εντροπίας δημιουργήθηκαν από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και των Ελλήνων:

  1. Τις  άριστες κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.  
  2. Την οργάνωση της αρχαίας Ελλάδας σε μικρά κράτη, σε κράτη-πόλεις.
  3. Τη μεγάλη επικοινωνιακή ισχύ της Ελληνικής γλώσσας.
  4. Την ανάδειξη της λογικής νοημοσύνης σε δεσπόζουσα νοημοσύνη.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Γιατί στην Αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκε ο μεγαλύτερος πολιτισμός

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Αποτελεί γενική και διαχρονική αναγνώριση ότι οι φιλοσοφικές, οι πολιτικές, οι κοι­νωνικές, οι καλλιτεχνικές, οι επιστημονικές και άλλες κατακτήσεις των αρχαίων Ελ­λήνων είναι κορυφαίες και μέχρι σήμερα τουλάχιστον αξεπέραστες. Δικαιολογημένα συνεπώς δημιουργήθηκε το ερώτημα:

Γιατί μόνο στην Ελλάδα και γιατί μόνο τότε στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ένας τέ­τοιος πολιτισμός;

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας αυτού του ανεπανάληπτου πολιτισμού στο συγκε­κριμένο τόπο και χρόνο;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

..... Η ψηφιακή τεχνολογία της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, του Internet, είναι ένα σημαντικό εργαλείο και μια μεγάλη ευκαιρία για μια τέτοια αναγέννηση× είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ίδρυση και λειτουργία μιας καινούργιας Ψηφιακής Πνύκας, στην οποία θα μετασχηματισθεί η πονηρή νοοτροπία σε δημοκρατική νοοτροπία· σε νοοτροπία ταύτισης του ατομικού και του κοινωνικού οφέλους. Μακάρι να ισχύσει και στην παρούσα περίπτωση αυτό που γράφει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του « Αναφορά στον Γκρέκο»:  «Ποιο αληθινό  και από την αλήθεια είναι τα παραμύθια»         

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι αιτίες των αντιφατικών απόψεων για το πολίτευμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Οι απόψεις των ειδημόνων, των «ειδημόνων» και των απλών πολιτών για το πολίτευμα της Αθηναϊκής  Δημοκρατίας,  της Άμεσης Δημοκρατίας όπως σήμερα τη λέμε, ταξινομούνται σε δύο αντιφατικών συμπερασμάτων κατηγορίες:

  1. Σε αυτές που την εμφανίζουν ως το  πιο λαϊκό και ανθρωποκεντρικό πολίτευμα που αναπτύχθηκε σε όλη τη γνώστη ιστορία του ανθρώπου και
  2. Σε αυτές που την εμφανίζουν ως ένα  ολιγαρχικό πολίτευμα με φενάκη ισότητας των πολιτών· ένα πολίτευμα κατά βάθος  ολιγαρχικό,  που το πραγματικό όνομα του είναι:  «Δεσποτεία της πλειοψηφίας των ευπόρων».  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα Δημοψηφίσματα πεμπτουσία ή φενάκη της αληθινής Δημοκρατίας;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Για την αξιοπιστία και τη σκοπιμότητα λήψεως αποφάσεων από το Σύνολο των πολιτών με Δημοψηφίσματα, έχουν διατυπωθεί αντιφατικές απόψεις. Άλλοι τα θεωρούν ως την  πεμπτουσία της Αληθινής Δημοκρατίας και άλλοι έναν παράλογο και επικίνδυνο για τα συμφέροντα των πολιτών θεσμό.

Μία εξήγηση για αυτές τις αντιφατικές  και παράλογες απόψεις,  υπάρχει στις γραμμές που ακολουθούν:

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Δύναμη της Καθημερινότητας

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

 

Είναι γνωστός ο διχασμός που βιώνει ο άνθρωπος ανάμεσα στην ιδιωτική καθημερινότητά του και στον κοινωνικό και δημόσιο βίο του. Είναι εξαιρετικά παράδοξο το φαινόμενο αυτού του διχασμού και δεν θα μπορούσε να επιλυθεί, αν το άτομο δεν κατανοήσει τη δύναμη που έχει η καθημερινότητά του και τις δυνάμεις που την κυβερνούν. Απόλυτη γνώση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει, αλλά ορισμένες αδρές γραμμές κατεύθυνσης ήδη είναι ορατές....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Άμεση ή Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Στο ανωτέρω  θεμελιώδες ερώτημα έχουν δοθεί απαντήσεις, ακριβέστερα έχουν κατατεθεί απόψεις, από πολλούς·  φιλόσοφους, επιστήμονες της νομικής, της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, ακόμη και από απλούς πολίτες. Παρά την πληθώρα όμως των απόψεων,  ο  πολίτης πολύ δύσκολα μπορεί να έχει μια σαφή και στέρεα απάντηση. Οι απαντήσεις είναι αντιφατικές και οι περισσότερες δεν στηρίζονται στη λογική των φυσικών νόμων, αλλά στηρίζονται κυρίως στο κύρος και στην αξιοπιστία αυτού που διατυπώνει την άποψη.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το Πνεύμα του Νόμου

Της Ιωάννας Μουτσοπουλου

 

Στη σημερινή εποχή που λόγω των συνθηκών καταστροφικής κρίσης έχει αναζωπυρωθεί το ζήτημα της εφαρμογής των νόμων τόσο εθνικά όσο και παγκόσμια, θα ήταν χρήσιμη μια ανάλυση της έννοιας ή του πνεύματος του νόμου, που αρχικά μπορεί να φαίνεται θεωρητική, αλλά είναι θεμελιώδους σημασίας, γιατί από την ανθρώπινη κατανόηση είναι που ξεκινάνε όλα τα εγχειρήματα βελτίωσης στην ανθρώπινη ζωή....

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ή ΠΑΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι στα σημερινά «Δημοκρατικά Πολιτεύματα» υπηρετούνται συστηματικά τα συμφέροντα των ολίγων που άμεσα και έμμεσα ασκούν την εξουσία. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη για διαρκή πάλη μεταξύ των απλών ανθρώπων που έχουν το στάτους του αρχόμενου και των ολίγων που έχουν το στάτους του άρχοντος. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι η πάλη αρχόντων – αρχομένων, η πάλη των τάξεων, αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το Κριτήριο του Μοντεσκιέ στην εποχή της Ψηφιακής Τεχνολογίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

 Ο Γάλλος Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ (1689 – 1755),  γνωστός ως Μοντεσκιέ,  είναι ένας από τους μεγαλύτερους  φιλοσόφους οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις των Πολιτικών Επιστημών.  Στην αντίληψη ενός Φυσικού ο Μοντεσκιέ είναι ότι ο Νεύτων για τη Φυσική· ο πατέρας/ θεμελιωτής  της Πολιτικής Επιστήμης. ...  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοκρατία και Κοινοβουλευτισμός. Δύο πολιτεύματα με διαφορετικές αρχές και φιλοσοφίες.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Το πολίτευμα της Δημοκρατίας  βασίζεται στο αξίωμα ότι όλοι οι πολίτες είναι από τη φύση, από το Θεό ίσοι.

 Στα Μαθηματικά,  η ισότητα έχει έννοια όταν αφορά στη σύγκριση δύο όμοιων φυσικών μεγεθών, όπως για παράδειγμα είναι: το ύψος, το βάρος, η πνευματική ισχύς (IQ), ή η σωματική δύναμη, των ανθρώπων.

Στη Φύση όμως αυτό το αξίωμα ισότητας δεν ισχύει· οι άνθρωποι  δεν είναι ίσοι ως προς τα φυσικά τους μεγέθη. Ευλόγως συνεπώς δημιουργείται το ερώτημα: Τι πολίτευμα είναι η Δημοκρατία που στηρίζεται στην ισότητα των πολιτών η οποία δεν υπάρχει στη Φύση; Μήπως πρόκειται για ένα ασύμβατο με τους φυσικούς νόμους πολίτευμα και συνεπώς για ένα ουτοπικό πολίτευμα ;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η συστηματική αποδόμηση της λειτουργίας των Ιδεών

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

 

Τα πράγματα συνήθως εξελίσσονται σε μήκος χρόνου και έτσι δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά, αν κανείς κρίνει μόνον από τα αποτελέσματα παραγνωρίζοντας τα αίτια και εν τέλει τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος που υπάρχει σε όλο το γίγνεσθαι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αιφνιδιάζονται από τα αποτελέσματα της αδράνειάς τους σχετικά με την κατανόηση των αιτίων. Ποια είναι αυτή η αποδόμηση των Ιδεών στην ανθρώπινη ζωή;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το λυκόφως της Κομματοκρατίας. Μια αισιόδοξη άποψη για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Τα γεγονότα που σχετίζονται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποτελούν ένα δράμα για τους Έλληνες, γιατί οδηγούν στην απαξίωση τεχνικών υποδομών  και στην κατάργηση ενός δημόσιου φορέα που, θεωρητικά τουλάχιστον,  διασφάλιζε την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το mandatory χαρακτηριστικό των οικονομικών συστημάτων

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, προκειμένου να διασυνδεθούν για διεθνή συνεργασία, γίνεται με τρόπο απλό που δεν αφήνει περιθώρια για παράλογες προσδοκίες και απαιτήσεις.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η έννοια του όρου Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Η λέξη Δημοκρατία είναι ελληνική και σημαίνει Κράτος (Εξουσία, Ισχύς) του Δήμου. Δήμος  ονομάζεται το σύνολο των πολιτών μιας περιοχής (π.χ.  Δήμος Αθηναίων).  Συνεπώς Δημοκρατία σημαίνει το πολίτευμα, που την εξουσία ασκούν οι ίδιοι οι πολίτες. Όλοι οι πολίτες....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ευρώ ή Δραχμή; Το μεγάλο δίλημμα που δεν είναι το μείζον πρόβλημα.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Την παρούσα περίοδο άνθρωποι της «πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας», αλλά και απλοί πολίτες,  εκθέτουν απόψεις με τις οποίες  υποστηρίζουν ότι η σωτηρία των Ελλήνων συσχετίζεται ισχυρά με την παραμονή μας στο Ευρώ ή την επιστροφή μας  στη Δραχμή.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δεν έχουμε Παιδεία, αλλά εκπαίδευση.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υπάρχει η αντίληψη ότι οι έννοιες των όρων «Παιδεία» και «Εκπαίδευση» ταυτίζονται, ότι σημαίνουν  το ίδιο πράγμα. Αυτό  ίσως να ισχύει στις άλλες γλώσσες,  όμως σίγουρα δεν ισχύει  στην Ελληνική γλώσσα.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Από τη Μητριαρχία στη Δημοκρατία

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Από τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος, η επιβίωση του διασφαλίζεται από ένα σύστημα προστασίας πολύ γνωστό και οικείο σε όλους μας· τη μητρική και πατρική στοργή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική γλώσσα η παραπάνω στοργή ονομάζεται και γονική εξουσία.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το θεμέλιο των μεταρρυθμίσεων.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Κατά την άποψη της πλειονότητας των ανθρώπων, η σημερινή κρίση είναι συστηματική και όχι περιστασιακή·  είναι κρίση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση της εντροπίας, της οποίας νομοτελειακά αποτελέσματα είναι η αποδόμηση και η μείωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων, ότι δηλαδή βλέπουμε να υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα της Χώρας μας·

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι υβριδικές προβλέψεις του Διαδικτύου.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Οι εκτιμήσεις γεγονότων που θα συμβούν στο μέλλον λέγονται προβλέψεις και ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: Στις προγνώσεις, τις προφητείες και τις απόψεις.   

Προγνώσεις

Εάν οι προβλέψεις αποτελούν το προϊόν της επεξεργασίας ......

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Δημοκρατία είναι απαγορευμένη στο Ισλάμ

Του Khaled Abu Toameh

 

Γιατί οι ριζοσπάστες Μουσουλμάνοι αντιτίθενται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία;
Επειδή πιστεύουν ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε αντίφαση με την έννοια του Ισλάμ που διέπεται από την κυριαρχία του νόμου του Αλλάχ.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ηθικότητα, θυγατέρα της Παιδείας ή της Δημοκρατίας;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σημερινή κρίση δεν είναι οικονομική αλλά ηθική. Από αυτή τη διαπίστωση συνάγεται ότι  το βασικό χαρακτηριστικό (mandatory characteristic) των ανθρώπων της  εξουσίας είναι, πρέπει να είναι, η ηθικότητα τους και όχι οι γνώσεις τους. Όμως οι άνθρωποι πιστεύουν στο αντίθετο  και για το λόγο αυτό αμφιβάλουν αν είναι σκόπιμη και ρεαλιστική η συμμετοχή απλών πολιτών  στην ουσιαστική άσκηση της εξουσίας,  στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι έμμετρες ευχές Φίλου της ΨΑΔ για το 2013

Του Μανώλη Νικολαΐδη

 

Τριάντα μία Δεκεμβρίου,

κιʼ αυτή ημέρα του Κυρίου.

Μαζί της έτος ένα παρέρχεται,

κιʼ αμέσως  πίσω της άλλο έρχεται. ....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η απώλεια της λογικής στο Λίκνο της Λογικής

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, σε αυτόν  εδώ τον  τόπο, στην Ελλάδα, γεννήθηκαν και  μεγάλωσαν οι δύο μεγαλύτερες αξίες / κατακτήσεις του ανθρώπου· η Λογική και η Δημοκρατία.  Αυτό το συμπέρασμα δεν αποτελεί σοβινιστική άποψη των νεοελλήνων αλλά γενική παραδοχή των ειδημόνων όλου του κόσμου, οι οποίοι και ονόμασαν αυτόν εδώ τον τόπο: «Λίκνο της Λογικής και της Δημοκρατίας».....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία

Κορνήλιος Καστοριάδης

 

Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Μια παλιά στρατηγική για να βγούμε από την κρίση

Της Αναστασίας Καρανίκα

 

 «Η φιλοχρηματία της Περσικής Μοναρχίας[i]  είχε καταδικάσει τον τόπο σε πιστωτική αναιμία. Ο Αλέξανδρος, με καλά μελετημένες δόσεις, έριξε τ’ αποθέματά του στην κυκλοφορία, όπως στέλνει παντού το αίμα η καρδιά, και διπλασίασε την εμπορική κίνηση. Με σκοπό να κρατήσει την αίγλη του σαν Μεγάλος Βασιλιάς, συνέχισε τις συνήθειες και τα έξοδα της Περσικής αυλής, περιορίζοντας μόνο την εξωφρενική πολυτέλεια της κουζίνας (300 μάγειροι και 1.000 τραπεζοκόμοι) και καταργώντας το χαρέμι......[i] Συνειρμική παραπομπή σε Γερμανία – Μέρκελ  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι μετά την κατάρρευση τέσσερεις δρόμοι

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, που συνιστούν την ονομαζόμενη ιστορική νομοτέλεια, μετά την κατάρρευση  κοινωνικοπολιτικών συστημάτων η «Θεά Ανάγκη»  δημιουργεί ριζικές αλλαγές σ’ αυτά  με τις οποίες διασφαλίζεται, προσωρινά ή μεσοπρόθεσμα, η επιβίωση των πολιτών και η αντιμετώπιση των κρισιμότερων προβλημάτων τους....

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Κοινωνική Σχιζοφρένεια

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, επιστήμονες και στοχαστές  προσπάθησαν να εκτιμήσουν την ποιότητα, που συστηματικά έχουν οι συλλογικές αποφάσεις με δημοψηφίσματα, γιατί υπήρχαν απόψεις και ενδείξεις ότι οι αποφάσεις αυτές είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες και ασύμβατες με τη λογική....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ισχύει η λαϊκή κυριαρχία και η νομιμοποίηση των κυβερνήσεων;

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, παγκόσμια και όχι μόνον εθνικά, παρά τη θεσμική ανάπτυξη της «δημοκρατίας» και την τεχνολογική πρόοδο του πολιτισμού μας ανακαλύπτουμε πως υπάρχει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας και στροφή προς τον ολοκληρωτισμό, παρότι τα χρησιμοποιούμενα στη Δύση μέσα επιβολής είναι προς το παρόν διαφορετικά από ό,τι υπήρξαν στο παρελθόν.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το τέλος της Αντιπροσώπευσης

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ορισμένα φυσικά μεγέθη, όπως η μυϊκή και  η πνευματική δύναμη του ανθρώπου, είναι από τη Φύση, από το Θεό αμεταβίβαστα. Όλοι μας γνωρίζουμε και βιώνουμε ότι η μυϊκή και η πνευματική δύναμη ενός ανθρώπου δεν είναι δυνατόν να μεταβιβασθεί  εκουσίως, βιαίως, ή κατ’ επιταγή ανθρωπίνων νόμων, σε κάποιον άλλον άνθρωπο.  Η αδυναμία μεταβίβασης αυτών των φυσικών μεγεθών, είναι μια αυτονόητη και αναμφισβήτητη φυσική νομοτέλεια ...

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι θεωρίες του Πριγκόζιν και οι θεσμοί της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Ο Ηλιά  Πριγκόζιν ( Ilya  Prigogine), γεννήθηκε στη Μόσχα λίγους μήνες πριν από τη  Ρωσική Επανάσταση του 1917. Επειδή ο πατέρας του είχε κριτική στάση για το νέο καθεστώς των Μπολσεβίκων, η οικογένεια του μετανάστευσε το 1921 στη Γερμανία. Οκτώ χρόνια αργότερα, το1929, η οικογένεια του δωδεκάχρονου Ηλιά εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ο μόνος δρόμος Σωτηρίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η εικόνα των πολιτών της Ελλάδος, όπως φωτογραφήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, προκαλεί σύγχυση και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον  των ανθρώπων που γεννήθηκαν και ζουν στο χώρο που ονομάζεται το Λίκνο της Δημοκρατίας.

Η σύγχυση και η ανησυχία δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, πιο σημαντικά από τα οποία είναι οι κατανομές των  πολιτών  συναρτήσει : (1)της προθυμίας συμμετοχής τους στις εκλογές και (2) των προτιμήσεων  τους στα προγράμματα και υποσχέσεις των κομμάτων.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Kυρίαρχος είναι ο Λαός, και όχι η Βουλή!

Της Αναστασίας Καρανίκα

Ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους! Μία νέα κατάσταση δημιουργήθηκε. Ένας νέος ήλιος γεννιέται!

Ο Λαός αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

Η καταπάτηση του συντάγματος από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., με 40 και 50 έδρες πριμ, φάνηκε χθες σε όλο του το μεγαλείο!

Η ΝΔ με 18% , παίρνει πριμ 17%!!!

Ο Λαός δείχνει το δρόμο της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας σαν τη μόνη λύση Σωτηρίας!

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το μετέωρο βήμα της δημόσιας διαβούλευσης

Των Γιάννη Παρασκευουλάκου και Ιωάννας Μουτσοπούλου

Λίγα λόγια για τον θεσμό.
Ο θεσμός της δημόσιας διαβούλευσης  μπήκε στη ζωή μας τον Ιούλιο του 2010 με την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής και σημαίνει ότι τα νομοσχέδια πρέπει να υποβάλλονται στην κρίση των πολιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους επ’ αυτών και να κάνουν προτάσεις. Aν και η σύλληψη είναι ορθή, καθώς σκοπεύει στη διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής, ωστόσο εξαιρεί τόσο πολλούς και τόσο σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής που καθιστά τον θεσμό μη λειτουργικό και μη χρήσιμο και στην ουσία συνεχίζει να κρατά τον πολίτη μακριά από τον τομέα της διακυβέρνησης.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Αξιολόγηση προεκλογικών υποσχέσεων

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Κατά τις προεκλογικές περιόδους οι πολίτες γίνονται αποδέκτες πληθώρας υποσχέσεων και δεσμεύσεων από τους υποψηφίους βουλευτές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιόν παράδεισο από τους υποσχόμενους  πρέπει  να διαλέξουν· τον πράσινο, το γαλάζιο, τον κόκκινο, τον μπλε, το ροζ, τον …

Η σύγχυση και η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη ώστε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών να προτιμάει να απέχει των εκλογών· να προτιμάει δηλαδή να αυτό-ακυρώσει  και αυτή την ελάχιστη εξουσία, που το πολιτικό σύστημα έχει αφήσει στους άλλοτε «εξουσιάζοντες, εξουσιαζόμενους και υπεύθυνους πολίτες», που ζούσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, πριν από 2500 χρόνια. Η επιλογή όμως αυτή, δεν είναι συμβατή με την κουλτούρα και την ιστορία των Ελλήνων· θυμίζει τη  γνωστή ιστορία του Αγά, που όταν τον απάτησε η γυναίκα του έκοψε το πέος του για να την … εκδικηθεί.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ετεροδημότες την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα

Της Αναστασίας Καρανίκα

Στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του Internet, που όλη η Γη έχει γίνει μια γειτονιά, γίνεται αγώνας από τους ετεροδημότες για ένα εισιτήριο!!!

Σήμερα στην εποχή του διαδικτύου, πρέπει να διανυκτερεύεις στο αεροδρόμιο και τελικά να μην ταξιδεύεις, (όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές με την πτήση για Μυτιλήνη), να ταλαιπωρείσαι στους εθνικούς δρόμους, με τα επίσης ταλαιπωρημένα λεωφορεία, τα πληρωμένα δήθεν από τα κόμματα, αφού τελικά εμείς τα έχουμε προπληρώσει, με τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα για εκλογικά έξοδα, από τη δική μας υπερβολική και πολλές φορές άδικη φορολογία μας, για να διασχίσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα ή να ξεροσταλιάζεις όλη νύχτα στις καρέκλες κάποιου σαπιοκάραβου, για τον ίδιο λόγο.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

..... Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι από το σύνολο αυτών των κρίσεων κυρίαρχη κρίση είναι η οικονομική. Όμως αυτό το συμπέρασμα είναι λάθος γιατί μεταξύ των κρίσεων υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση· η μια κρίση ανατροφοδοτείται και μεγεθύνεται από την άλλη. Ανάγκη συνεπώς είναι να βρούμε τη βαθύτερη αιτία, τη μητέρα αυτών των κρίσεων και να την ακυρώσουμε. Τότε μόνο θα υπερβούμε, αποτελεσματικά και οριστικά, την κρίση.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το κούρεμα του Σαμψών και το κούρεμα του πολιτικού κατεστημένου.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

.......Το πολιτικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας των Ελλήνων, απέκτησε υπερβολικά μεγάλη θεσμική δύναμη, παρόμοια με τη μυϊκή δύναμη του Σαμψών. Με αυτή την υπερβολική δύναμη, οι εκλεγμένοι άρχοντες μπορούσαν να παίρνουν όποιες αποφάσεις ήθελαν· μπορούσαν να παίρνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούσαν το συμφέρον των πολιτών, αλλά το κομματικό ή/και το προσωπικό τους συμφέρον. ....

διαβάστε περισσότερα..

-  

H ετεροδικία και οι πολιτικές και ηθικές ασυνέπειες

Tης Ιωάννας Μουτσοπούλου

 

 

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για την ετεροδικία της Γερμανίας (σχετικά με τις επανορθώσεις που οφείλονται για τις ζημιές που προκάλεσαν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής) απέρριψε τη δυνατότητα των δικαστηρίων των χωρών στις οποίες ανήκουν οι παθόντες να αποφασίζουν και να καταδικάζουν το γερμανικό κράτος στην καταβολή των αποζημιώσεων...... 

 

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Σκέψεις για το έργο του Σπένγκλερ «Η παρακμή της Δύσης»

Του Δημήτρη Διάκου

 

Το γνωστό και πολυσυζητημένο έργο του OSWALD SPENGLER η «Η Παρακμή της Δύσης»  γράφηκε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Την εποχή εκείνη στην Ευρώπη επικρατούσαν ήδη ιδέες για  τα φαινόμενα παρακμής του Δυτικού πολιτισμού....

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι θεωρίες του Σπένγκλερ και οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Ο Γερμανός ιστορικός, μαθηματικός και φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ  (Oswald Spengler 1880- 1936), μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, εξέδωσε το βιβλίο «Η παρακμή της Δύσης» στο οποίο προφήτευσε το θάνατο του σημερινού πολιτισμού, του Δυτικού πολιτισμού.....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Σκέψεις για ένα χρόνο που πέρασε

Του Ομότιμου Καθηγητού του ΕΜΠ, Κώστα Κασσιού

 

Είναι πολλά εκείνα  που ο καθένας μας  μπορεί να αποτυπώσει στο χαρτί ανακαλώντας στη μνήμη του, όσα πριν ένα χρόνο τον έκαναν να σκεφτεί, να απορήσει, να απογοητευτεί, να θυμώσει, να χαρεί, να ελπίσει αλλά προπάντων να τα επιλέξει και αν αξίζουν να τα αποθηκεύσει σαν  εμπειρίες χρήσιμες και για το μέλλον.

Μια προσπάθεια  οργάνωσης και κατάταξης όλων των παραπάνω διαδοχικών σκέψεων και αισθημάτων θα μας βοηθήσει να ξεφυλλίσουμε του περασμένου χρόνου τα συμβάντα που μας προβλημάτισαν περισσότερο  και που ήταν  για μας τα ποιο σημαντικά....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οικονομική Κρίση: Η λήθη της Περιβαλλοντικής Κρίσης

Tης Ιωάννας Μουτσοπούλου

 

Η παρούσα επιδείνωση της οικονομικής κρίσης έχει τόσο απασχολήσει – και βέβαια λογικό ήταν – τον νου των ανθρώπων, που έχει στην κυριολεξία εξαφανίσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης από το πεδίο μέριμνάς τους. Όμως, όπως αιφνιδίασε η οικονομική κρίση τη σχετικά ευημερούσα Δύση, έτσι και πολύ χειρότερα θα την αιφνιδιάσει η περιβαλλοντική κρίση....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι σοσιαλιστικές καταβολές του x-φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Των Καθηγητών Γεώργιου Μπήτρου και Αναστασίου Καραγιάννη

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ο σκοπός της  ιστοσελίδας μας είναι περιορισμένος· εστιάζεται στην προσπάθεια διάχυσης των ιδεών της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας (ΨΑΔ). Η παρούσα  πραγματεία/έρευνα των δύο ακαδημαϊκών δασκάλων και φίλων των ιδεών της ΨΑΔ, βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια γιατί παρέχει  σε όλους τους πολίτες, με τρόπο προσιτό,  στοιχεία για να κατανοήσουν ΠΩΣ και από ΠΟΙΟΥΣ η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή γενική κρίση· κρίση  όχι μόνο στην Οικονομία αλλά και στη Δημοκρατία, στην Παιδεία και τόσους άλλους τομείς.  Βοηθάει ακόμη σημαντικά  στη αναθεώρηση κατεστημένων  αντιλήψεων περί Μεσσιών και Τσάρων, της οικονομίας, της επιστήμης, της πολιτικής·  του παρελθόντος,  αλλά κυρίως του παρόντος και του μέλλοντος.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι σοσιαλιστικές καταβολές του x-φιλελευθερισμού στην Ελλάδα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Των Καθηγητών Γεώργιου Μπήτρου και Αναστασίου Καραγιάννη

Ο σκοπός της  ιστοσελίδας μας είναι περιορισμένος· εστιάζεται στην προσπάθεια διάχυσης των ιδεών της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας (ΨΑΔ). Η παρούσα  πραγματεία/έρευνα των δύο ακαδημαϊκών δασκάλων και φίλων των ιδεών της ΨΑΔ, βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια γιατί παρέχει  σε όλους τους πολίτες, με τρόπο προσιτό,  στοιχεία για να κατανοήσουν ΠΩΣ και από ΠΟΙΟΥΣ η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή γενική κρίση· κρίση  όχι μόνο στην Οικονομία αλλά και στη Δημοκρατία, στην Παιδεία και τόσους άλλους τομείς.  Βοηθάει ακόμη σημαντικά  στη αναθεώρηση κατεστημένων  αντιλήψεων περί Μεσσιών και Τσάρων, της οικονομίας, της επιστήμης, της πολιτικής·  του παρελθόντος,  αλλά κυρίως του παρόντος και του μέλλοντος.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΕΥΧΕΣ ΘΕΡΜΕΣ

Του Μανώλη Νικολαΐδη

 

Στο τωρινό τʼ απερίγραπτό μας χάλι,

πʼ ελπίδα φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλη,

όχι! ας μην, ναι ας μην απελπιστούμε,

με ηρεμία μόνο να σκεφτούμε!

διαβάστε περισσότερα..

-  

Έφθασε άραγε το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου;

Του Ian Buruma

 

Έχουν άραγε  δίκαιο οι Ευρωσκεπτικιστές;

Φοβούμενοι οι κάτοικοί της  ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη και εμφορούμενοι από την απατηλή ελπίδα, ότι τα Κράτη-Έθνη ξεπεράστηκαν, δημιούργησαν την  ΕΕ. Ωστόσο το όνειρο μιας  Ενωμένης Ευρώπης είναι άραγε εφικτό ή είναι μια ουτοπία χωρίς διέξοδο;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι Άρχοντες δημιουργούν τους Θεσμούς ή οι Θεσμοί τους Άρχοντες;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί το παραπάνω ερώτημα μάλλον αφελές, γιατί είναι πασιφανές ότι στα σημερινά  δημοκρατικά, ολιγαρχικά ή δικτατορικά  πολιτικά συστήματα, οι άρχοντες είναι αυτοί που δημιουργούν τους θεσμούς· που δημιουργούν δηλαδή τους νόμους και τους κανόνες συμπεριφοράς και δράσης των ανθρώπων....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική

Του Μανώλη Νικολαΐδη

Η παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Πυρηνικούς Αντιδραστήρες, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και αμφιλεγόμενα προβλήματα της εποχής μας. Η ανάγκη διασφάλισης επαρκούς και οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι όχι απλώς μια μεγάλη ανάγκη , αλλά μια ζωτική ανάγκη  για τους σημερινούς ανθρώπους, τους ανθρώπους  της Κοινωνίας της Πληροφορίας. 

Η πλήρης και αντικειμενική συνεπώς ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, αποτελεί ένα θέμα κορυφαίας σημασίας για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου.

Για τους παραπάνω λόγους η  www.dd-democracy,gr , δημοσιεύει το ενημερωτικό άρθρο του Φυσικού και Φίλου της ΨΑΔ Μανώλη Νικολαΐδη που ακολουθεί, ελπίζοντας ότι τα στοιχεία του άρθρου θα βοηθήσουν τον αναγνώστη του  να διαμορφώσει άποψη  για αυτό το ζωτικής σημασίας  θέμα.        

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοψήφισμα και Επανάσταση των Βουλευτών για τη Σωτηρία και Αναγέννηση της Χώρας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Τις μέρες αυτές γράφονται και λέγονται πολλά για το δημοψήφισμα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει με σκοπό να ξεκαθαρίσει η σημερινή κατάσταση και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους· πολιτικοί και πολίτες.

Η πρόταση είναι ορθολογική και δημοκρατική, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ελεύθερη και γνήσια έκφραση της εξουσίας των πολιτών και δεν θα αποτελέσει μια μακιαβελική επίκληση της εξουσίας των πολιτών.

Να θυμίσουμε ότι κατά τον Ιταλό κυνικό πολιτικό στοχαστή και συγγραφέα  Νικολό Μακιαβέλι (1460-1527),  ο ηγεμόνας πρέπει να λαμβάνει ο ίδιος τις αποφάσεις  αλλά κατά  τρόπο που να φαίνεται ότι τις λαμβάνει ο λαός· ο λαός δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις αλλά πρέπει μόνο να είναι αναφορά για κάθε εξουσία.

Βλέπετε μήπως ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα εφαρμόζει απόψεις σαν αυτές του Μακιαβέλι ; 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Kόμματα και βουλευτές: Μια σχέση σε όφελος της δημοκρατίας;

Tης Ιωάννας Μουτσοπούλου

Έχουμε δεχθεί άκριτα το κοινοβουλευτικό σύστημα όπως είναι, χωρίς σε βάθος σκέψη για τη σχέση του με τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το Κοινό Καλό ή έστω το δημόσιο συμφέρον. Μπορούμε να εστιαστούμε σε ένα μόνον σημείο του, γιατί για ολόκληρη την παθολογία του «υπαρκτού κοινοβουλευτισμού» θα χρειαζόταν παράθεση και άλλων σημείων παθολογίας και επομένως εκτενέστερη ανάλυση.[1]

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Διάσταση Ανάμεσα στη λαϊκή εντολή και την κυβερνητική πρακτική. Η ευθύνη του πολίτη

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Αυτό είναι ένα πολύ παλιό ζήτημα στην πολιτική και τη συνταγματική ανάλυση.
Η λαϊκή εντολή φυσικά δεν μπορεί να βρίσκεται πάντοτε σε συμφωνία με την κυβερνητική πρακτική, όχι μόνον γιατί υπάρχουν διαφοροποιημένες αντιλήψεις και ανάμεσα στους πολίτες, αλλά και κυρίως επειδή υπάρχουν και απρόβλεπτες υπό διαχείριση και ρύθμιση καταστάσεις για τις οποίες η λαϊκή εντολή δεν πρόβλεψε.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ορθολογισμό ή αποδοχή χρειάζονται οι πολιτικές αποφάσεις ;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Για να δοθεί μια κατανοητή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε σε ένα γενικής αποδοχής ορισμό των όρων ορθολογισμός και αποδοχή των αποφάσεων· πρέπει να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται αντιφατικά και παράλογα συμπεράσματα αφού ο κάθε ένας εννοεί τα δικά του για αυτούς τους δύο όρους.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Βάθεμα της δημοκρατίας ή τακτικός ελιγμός;

Του Βαγγέλη Κάλιοση

Στις 28 Ιουλίου του 2011 αναρτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Αυγούστου του τρέχοντος έτους Σχέδιο Νόμου για τη «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του υπουργείου:

Σε κάθε αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός αναδεικνύει περιοδικά τους εκπροσώπους του στη Βουλή και, δι’ αυτής, την κυβέρνηση. Η βούλησή του της εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίηση στις αποφάσεις που λαμβάνει, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να εκφράζεται όχι μόνο με τη διενέργεια γενικών εκλογών αλλά και με προσφυγή σε δημοψήφισμα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Ανεπάρκεια του Συντάγματος

Του Καθηγητού Ηλία Σταμπολιάδη

Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι το Σύνταγμα είναι επαρκές και αν κάτι φταίει είναι οι άνθρωποι. Ενισχύουν μάλιστα το επιχείρημα τους λέγοντας ότι και οι θεϊκοί νόμοι είναι τέλειοι και όμως δεν εφαρμόζονται. Επειδή το δεύτερο επιχείρημα φαίνεται να είναι πιο δυνατό θα πρέπει να τονιστεί ότι η τιμωρία για παράβαση  των θεϊκών νόμων ανάγεται σε μία μεταφυσική διάσταση την οποία δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε τις συνέπειες της παράβασης των νόμων αυτών. Παραμένουμε μόνο με την αίσθηση ότι τώρα και οι νόμοι αυτοί παραβιάζονται ατιμωρητί, πράγμα που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στην τελική του φάση. Άρα το επιχείρημα ότι και οι θεϊκοί νόμοι παραβιάζονται είναι αβάσιμο και ψευδεπίγραφο.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Οδός της Δημοκρατίας

Του Μιχάλη Λουκουμά

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη...». Με αυτή τη φράση που έμελε να χαραχτεί στην ιστορία, άρχιζε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" που συγγράφτηκε το 1847 από τον Κάρολο Μαρξ και τον Φρειδερίκο Ένγκελς. Το φάντασμα που τότε άκουγε στο όνομα "Κομμουνισμός", φιλοδοξούσε να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να βάλει τις βάσεις για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Σήμερα πάλι ένα φάντασμα με τις ίδιες φιλοδοξίες, πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και όχι μόνο. Το φάντασμα τώρα ακούει στο όνομα άμεση Δημοκρατία ή απλά αληθινή Δημοκρατία. Η εδραίωση της αληθινής Δημοκρατίας προκύπτει σήμερα, ως το βασικότερο ίσως αίτημα των πλατειών της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Όμως δεν έχουμε αληθινή Δημοκρατία; Τι είναι τελικά η Δημοκρατία; Πως την αναγνωρίζει κάποιος; Έχει αρχές; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι μεθοδολογίες της; Ποιες οι προϋποθέσεις εφαρμογής της;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία της Ισλανδίας

Του Δημήτρη Διάκου

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση των τεχνολογιών του Διαδικτύου στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, στη λειτουργία μιας αυθεντικής Δημοκρατίας, δεν είναι καινούργια.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει τύχει πρακτικής εφαρμογής  σε κάποιο κράτος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αν και η τεχνολογία είναι ήδη ανεπτυγμένη και προσιτή σε μεγάλα ποσοστά πολιτών αυτών των Χωρών.  Βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι η άρνηση των αντιπροσώπων των πολιτών, που σήμερα λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις «για λογαριασμό και για το καλό των πολιτών», να δημιουργήσουν τους αναγκαίους  αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς άσκησης της εξουσίας .

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τι είπε ο Αρχηγός των Ινδιάνων στον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Από το βιβλίο του Nicolas Vanier “Solitudes blanches”

Επίκαιρο κείμενο με οικολογικά και όχι μόνο μηνύματα από έναν ηγέτη των ερυθρόδερμων, προς «λευκούς» πολιτικούς ηγέτες.

 Το 1854 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρότεινε σε μια φυλή Ινδιάνων της ΒΔ ακτής, να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος της γης τους και οι ΗΠΑ θα τους έκανε ένα καταυλισμό για να ζήσουν. Ιδού η απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων:

διαβάστε περισσότερα..

-  

Για τους «Αγανακτισμένους της εποχής μας»

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

Η εποχή είναι πολύ δύσκολη, όχι επειδή απλώς υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά επειδή η κρίση είναι πολλαπλή και συνδέεται με πολιτική κρίση καθώς και με μείζονα οικολογική κρίση. Ταυτόχρονα είναι και εποχή αποκάλυψης τόσο της εξουσίας παντός είδους όσο και της ανεπάρκειας των λαών. Το κυριότερο πρόβλημα των ανθρώπων ήταν ανέκαθεν η αδράνεια της συνείδησης που τους έκανε να αγανακτούν μόνον όταν δεν μπορούσαν να επιβιώσουν, χωρίς όμως να έχουν ταυτόχρονα την ικανότητα ορθού χειρισμού της κατάστασης. Ειδικά  ο δυτικός κόσμος της εποχής μας χαρακτηριζόταν από έναν εφησυχασμό βασισμένο στην υλική ευημερία (παρά την ύπαρξη και φτωχών).

 Ο κόσμος τελικά απειλείται από μία αυτοκαταστροφή και είναι πολυτέλεια να κρίνει κανείς εκ του ασφαλούς ή να επικρίνει τις «ατέλειες» των κοινωνικών εξελίξεων, που μπορούν σε τελευταία ανάλυση να αποδειχθούν μη-ατέλειες.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Αφιέρωμα στους Αγανακτισμένους Πολίτες

Αναστασία Καρανίκα

Το ποίημα που ακολουθεί μας το έστειλε η  Αναστασία Καρανίκα, ενεργό μέλος του Συνδέσμου

Οι Φίλοι της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το αίτημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και το αίτημα των Αγανακτισμένων Πολιτών 2011.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Πολίτευμα και Σύνταγμα

Οι έννοιες του Πολιτεύματος και του Συντάγματος ορίζονται αναλυτικά στην επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου. Παρά ταύτα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει  για μας τους απλούς πολίτες, και γιατί όχι και για τους Συνταγματολόγους,  ο ακόλουθος συνοπτικός ορισμός που δόθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και Ακαδημαϊκό,  Αριστόβουλο Μάνεση :

Η «Η έννοια του πολιτεύματος συμπίπτει με την ουσιαστική έννοια του Συντάγματος». Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι πολίτευμα είναι ότι λέει το Σύνταγμα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Γιατί δεν εφαρμόζονται οι Νόμοι στην Ελλάδα

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Οι Νόμοι εφαρμόζονται όταν ισχύει η μία, ή/και οι δύο από τις ακόλουθες προϋποθέσεις :  

(1)   Όταν η εφαρμογή τους συνιστά ελεύθερη, συνειδητή και έκθυμη επιλογή όλων των πολιτών·  των αρχόμενων και, πρωτίστως, των αρχόντων[1] πολιτών.      

(2)   Όταν η εφαρμογή τους συνιστά εξαναγκασμένη από την ισχύ του κράτους υποχρέωση· όταν δηλαδή, οι παραβάτες των Νόμων τιμωρούνται με τις ίδιες διαδικασίες και τις ίδιες  ποινές, είτε είναι αρχόμενοι, είτε είναι άρχοντες.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Να σφραγίσουμε τις κερκόπορτες των Δημοψηφισμάτων

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Στο πολίτευμα της Αυθεντικής Δημοκρατίας, τα Δημοψηφίσματα αποτελούν το μοναδικό όχημα των πολιτών για άσκηση εξουσίας....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ολοκληρωτισμός και πολλαπλότητα της κρίσης

Του Γιάννη Ζήση

Ο πολιτισμός μας, που γεννήθηκε από τους νεωτερισμούς του 17ου αιώνα, χαρακτηρίζεται από την μεγάλη ταχύτητα αλλαγών και την αυξανόμενη διακινδύνευση, συνθλίβοντας όσους αρνούνται την προσαρμογή στην ταχύτητά του. Κινείται σαν ένα ανεξέλεγκτο «τρελό όχημα» που δεν μπορεί κανένας να ελέγξει. 

Επειδή όμως η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ολοκληρωτισμός και η γενικότερη διακινδύνευση είναι στην φύση της νεωτερικότητας, υπήρξε ένας προβληματισμός για τον τρόπο μείωσης αυτών των κινδύνων.

Ο επι σειρά ετών διευθυντής σπουδών του London School of Economics Άντονι Γκίντενς,  στο έργο του "Oι Συνέπειες της Νεωτερικότητας" αναρωτιέται «μέχρι ποιού σημείου μπορούμε να δαμάσουμε το τζαγγερνώτ [1] ή τουλάχιστον να το κατευθύνουμε έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η νεωτερικότητα». [2]

Ο Γκίντενς τοποθετήθηκε με αυτήν την κλασική δοκιμιακή γραφή στο τέλος της προτελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα. Από τότε το τζαγγερνώτ έχει αποκτήσει μια άλλη δυναμική.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ανάγκη για αλλαγή της φιλοσοφίας του Συντάγματος

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Αυτές τις μέρες λέγονται και γράφονται πολλά για δύο προβλήματα που αφορούν στο  Σύνταγμα των Ελλήνων :

(1) Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και

(2) Για το από ποιους πρέπει και μπορούν αυτές οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί εκφράζει μια αλλαγή της φιλοσοφίας του Συντάγματος και όχι μία αλλαγή των διατάξεων του.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Κριτική στην παραδοσιακή και στη ρεφορμιστική αριστερά

Του Βαγγέλη Κάλιοση

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βαγγέλη Κάλιοση,  «Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας».  Εκδόσεις Χρήστος Ε. Δαρδανός 2011

 

            Η αριστερά είναι χωρίς καμία αμφιβολία – όποιος το αμφισβητεί είναι είτε αμετανόητος εχθρός της είτε σοβαρά ανιστόρητος ή και τα δύο μαζί – η πολιτική δύναμη που στο δεύτερο μισό του 19ου και στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα σήκωσε όλο το βάρος των κοινωνικών αγώνων για ισότητα, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Διεθνώς, υπήρξε ο κινητήριος μοχλός κι ο κύριος εκφραστής των περισσότερων, μεγάλων και μικρών, επαναστάσεων που έλαβαν χώρα σε ολόκληρο των κόσμο, δίνοντας ώθηση στις εξελίξεις και κάνοντας τις κοινωνίες καλύτερες από ό,τι ήταν πριν. Στη χώρα μας, ο κόσμος της αριστεράς ήταν αυτός που πήρε στις πλάτες του το επικό έργο της Αντίστασης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φυγομάχησαν προτιμώντας την ασφάλεια και τη βολή της Μέσης Ανατολής, όπου βυσσοδομούσαν ανηλεώς για την επανάκτηση της εξουσίας μετά το πέρας της κατοχικής περιόδου. Στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, όπου ο καπιταλισμός μετά το κραχ του 1929 έδειχνε να καταρρέει και το μέλλον του διαγραφόταν από δυσοίωνο έως καταδικασμένο, ο κομουνισμός ήταν αυτός που, όπως πολύ εύστοχα έχει επισημάνει ο Άγγλος μαρξιστής ιστορικός  Eric Hobsbawm, τον ανάγκασε - του έδειξε μάλιστα και τον τρόπο - να μεταρρυθμιστεί, για να γίνει τελικά στο μεταπολεμικό σκηνικό ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Πάνω απ’ όλα, όμως, η αριστερά υπήρξε ο φορέας κάθε προσπάθειας για βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής των απανταχού εργαζομένων, βάζοντας όρια στις αρπακτικές διαθέσεις του κεφαλαίου και πετυχαίνοντας με πολύ κόπο σπουδαίες ιστορικά κατακτήσεις, που στη συνείδηση των σημερινών ανθρώπων αποτελούν αυτονόητα δικαιώματα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Δημοκρατία όχημα υπέρβασης των κρίσεων.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η νομοτέλεια της Ιστορίας.

« Η γνώση των πραγματικών γεγονότων του παρελθόντος (της Ιστορίας), οδηγεί

σε αξιόπιστες προβλέψεις των γεγονότων του παρόντος και του μέλλοντος».

Η άποψη αυτή είναι γνωστή και σαν το δόγμα της νομοτέλειας της Ιστορίας.

Ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές αυτού του δόγματος ήταν ο Θουκυδίδης,

ο οποίος έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου με υποδειγματικό

σεβασμό στην αλήθεια των γεγονότων και διακήρυξε ότι: « Πρώτο καθήκον του

 ιστορικού είναι να αναζητήσει την αλήθεια με πείσμονα επιμονή»

Σχετικό με το δόγμα αυτό είναι και το ακόλουθο απόφθεγμα του Γκαίτε :

«Όποιος την ιστορία δεν ξέρει,

το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια,

στης αμάθειας το σκοτάδι μένει

και ζει μονάχα από τη μια στην άλλη μέρα».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Κομβική η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου• ή ταν ή επι τας.

Του Νίκου Αναγνωστάτου

Κομβική για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας είναι η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου 2011, όπου καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ.Παπανδέου, μια σημαδιακή ημερομηνία που προσφέρεται να κάνουμε τη δική μας επανάσταση, μια επανάσταση απελευθερωτική από τα δεινά του Μνημονίου και της Τρόϊκας. Είτε θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης (τουλάχιστο), σαν απαρχή της πολιτικής ενοποίησης, τίποτε λιγότερο, είτε πάμε ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η βαθύτερη αιτία των αντιδράσεων για την Κάρτα του Πολίτη

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Βαθύτερος στόχος του θεσμού είναι να αποτελέσει η κάρτα όχημα για τη μετάβαση των πολιτών στη Νέα Ψηφιακή Εποχή· να γίνει το διαβατήριο για τη Νέα Ψηφιακή Εποχή...

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η έννοια της οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ

Του Νίκου Αναγνωστάτου

             Η επιβεβαίωση των απόψεων και των προτάσεών σου, δεν αισθάνεσαι πάντοτε ικανοποίηση όταν γίνονται καθυστερημένα και «κουτσά». Αυτό ακριβώς απεικονίζουν οι τελευταίες προτάσεις της κ.Μέρκελ....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Κι όμως διέξοδος υπάρχει! Αλλά φωνή βοώντος…

Της Αναστασίας Καρανίκα

Σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο διοικεί και η Συνέλευση των πολιτών αποφασίζει....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι Μηχανισμοί του Πλουτισμού κατά τον Αριστοφάνη και Σήμερα

Του Ιωάννου Δ. Καμάρα

Το φαινόμενο της άδικης και προκλητικής ανισοκατανομής του πλούτου στη σημερινή Ελλάδα είναι σε όλους γνωστό. Και υπεύθυνος για το άγος αυτό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ο τυφλός θεός ‘‘Πλούτος’’ (όπως αλληγορικά ισχυριζόταν ο Αριστοφάνης στην εποχή του), αλλά οι πολιτικοί άρχοντες που το ανέχονται.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Καμπανάκι στο Γιουρογκρούπ• οι καιροί ου μενετοί

Του Νίκου Αναγνωστάτου

Σε συνέχεια του προηγουμένου σημειώματός μας, στο οποίο επισημαίναμε την ανάγκη το Γιουρογκρούπ να αντιληφθεί τον κίνδυνο που διέρχεται το Ευρώ από τη επίθεση που δέχεται από τους «Διεθνείς Τραπεζίτες» ....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Συνταγματικές αλλαγές για Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία

Του Δημοσθένη Κυριαζή

...Στις γραμμές που ακολουθούν επιχειρείται η συνοπτική παρουσίαση, αφενός των βασικών χαρακτηριστικών αυτού του πολιτεύματος και αφετέρου  των συνταγματικών/νομοθετικών  αλλαγών που απαιτούνται  για την εγκαθίδρυση και λειτουργία του.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το δέον γενέσθαι για αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης

Του Νίκου Αναγνωστάτου

Η γνώση και αναγνώριση του προβλήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξεύρεση τρόπου επίλυσής του. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη να διαγνωστούν τα αίτια της οικονομικής κρίσης, ώστε να καταλήξουμε στο δέον γενέσθαι για την αντιμετώπισή της...

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ένα παλιό πολίτευμα με μοντέρνες ιδέες

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Το πολίτευμα της αρχαιοελληνικής, της Άμεσης Δημοκρατίας, αξιολογούμενο με τις κρατούσες σήμερα λογικές (φιλοσοφίες), στηρίζεται :

(1)   Στη λογική του συνόλου ( του Set στα μαθηματικά, του, Όλου στη φιλοσοφία)  και

(2)   Στη λογική του τυχαίου ( της τυχαιότητας στις επιστήμες, της κλήρωσης στην κοινωνική ζωή)

διαβάστε περισσότερα..

-  

Μία διαφορετική άποψη της ανεργίας

Της Αναστασίας Καρανίκα

...Δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, αν δεν πραγματοποιήσουμε, καθένας από μας, μια πολιτισμική μεταβολή δηλαδή μια ήπια επανάσταση, μια επανάσταση στον τρόπο σκέψης, μια επανάσταση δίχως νεκρούς και τραυματίες, που το μόνο που θα κάνει είναι να θίξει τις συνήθειες.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Άμεση Δημοκρατία• Το πολίτευμα της χαμηλής Εντροπίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Στα πλαίσια της  λογικής ότι η αταξία των πολιτικών/κοινωνικών συστημάτων είναι ανάλογη της συγκέντρωσης της εξουσίας, η διατύπωση του νόμου της εντροπίας που αναφέρθηκε στα προηγούμενα, μπορεί να τροποποιηθεί ως ακολούθως :

 Στα πολιτικά συστήματα, « Όλες οι αυθόρμητες διεργασίες γίνονται προς την κατεύθυνση της αύξησης της συγκέντρωσης της εξουσίας»...

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το βαθύτερο μήνυμα της αποχής

Της Αναστασίας Καρανίκα

Στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των αρχόντων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, η αποχή των πολιτών ήταν εξαιρετικά μεγάλη.

Η αποχή έφτασε το 55% , ενώ τα λευκά και τα άκυρα Ψηφοδέλτια έφτασαν στο 10%. Αυτό αναμφισβήτητα σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών ( το 65%) δήλωσε έμπρακτα πως αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη λειτουργία του σημερινού πολιτικού συστήματος .....,

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η αποχή είναι υγεία και όχι αδιαφορία

Του Βαγγέλη Κάλιοση

Εδώ και δεκαετίες ηγέτες, κόμματα και πολιτικό προσωπικό του ισχύοντος συστήματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας φέρνουν τους πολίτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, εθνική ή αυτοδιοικητική, αντιμέτωπους με το δίλημμα «ή ψηφίζετε ή χαρακτηρίζεστε συλλήβδην αδιάφοροι, δηλαδή απολιτικοί».....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Όταν η Πνύκα πάει στους πολίτες

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Τι κάνουμε λοιπόν για να υπερβούμε την κρίση του πολιτικού συστήματος;

(1)   Σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε το νέο Μεσσία που θα μας λυτρώσει;

(2)   Αγωνιζόμαστε για να επιλέξουμε ένα γνήσιο και όχι ιμιτασιόν Μεσσία;

(3)   Κάνουμε επανάσταση για να ανατρέψουμε τους σημερινούς Μεσσίες και να φέρουμε κάποιους άλλους Μεσσίες που έχουν, ή νομίζουμε πως έχουν,  αλάνθαστες συνταγές υπέρβασης της κρίσης;   

(4)   Ακυρώνουμε τη σημερινή νοοτροπία  του οπαδού κάποιου  Μεσσία και αναγεννούμε τη νοοτροπία του εξουσιάζοντος, εξουσιαζόμενου και  υπεύθυνου πολίτη, τη νοοτροπία του Πολίτη -  Μεσσία ;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Έκκληση φοιτητού προς τους συνάδελφους του

Του Βασίλη Μουζά

Είναι αυτονόητο ότι η διάχυση και η πραγμάτωση των ιδεών της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας έχει προοπτική και αξία μόνο όταν οι απλοί πολίτες πιστέψουν ότι αποτελεί δικό τους πρόβλημα που έχουν δικαίωμα, ευθύνη και υποχρέωση να λύσουν οι ίδιοι  χωρίς να περιμένουν τη λύση του από γνήσιους ή ιμιτασιόν Μεσσίες.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τι είδους σχέση έχει η πολιτική με την οικονομία;

Του Βαγγέλη Κάλιοση

…Όταν οι πολίτες πάρουν θεσμοθετημένα την εξουσία στα χέρια τους και την ασκούν άμεσα και δημοκρατικά, τότε θα είναι σε θέση να βάλουν τα απαιτούμενα όρια στην οικονομία και να την εξορθολογίσουν, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες μια κοινωνίας ίσων, που θα διατηρούν ταυτόχρονα και το δικαίωμα στη διαφορά.   

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τι πληρώνουμε στα κόμματα

Του Στέφανου Μάνου

...Η χρεοκοπημένη Ελλάδα που εκλιπαρεί τη Γερμανία να τη στηρίξει οικονομικά επιχορηγεί τα κόμματά της με 10,10 ευρώ ανά ψήφο και οι «φτωχοί» Γερμανοί με 0,70 ευρώ.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων

Του Νίκου Αναγνωστάτου

.....Οι μεγάλες επενδύσεις, θα πρέπει να διέπονται από ένα προστατευτικό νόμο, ανάλογο με το Ν.2687/1953, με τον οποίο κατοχυρωνόταν οι όροι νηολόγησης και λειτουργίας ενός πλοίου για όλη τη διάρκεια της ζωής του υπό ελληνική σημαία, με απόφαση των συναρμοδίων υπουργών και δημοσίευσής της σε Φ.Ε.Κ.. Έτσι εμπεδώθηκε η εμπιστοσύνη των ξένων κυρίως Τραπεζών, οι οποίες δανειοδοτούσαν  τους Έλληνες εφοπλιστές και αναπτύχθηκε η μεγάλη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία σε πρώτη δύναμη στον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το Κράτος στην «ελεύθερη» οικονομία: Κράτος όλων ή Κράτος λίγων;

Της Ιωάννας Μουτσοπούλου

…Αυτή η εξάρτηση της πολιτικής από το χρήμα, μαζί με την νοητική ασάφεια των εξαγγελλόμενων αρχών, τόσο στην εκλογή όσο και στη διακυβέρνηση είναι προφανής παγκόσμια και μας οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι η οικονομία είναι μία τέταρτη εξουσία, πλην των επισήμων τριών, η οποία διαπερνάει όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας και ζωής, είναι ανεπίσημη αλλά de facto ισχυρότερη και υπερκείμενη των άλλων …

διαβάστε περισσότερα..

-  

Νοημοσύνη πολιτών και πολιτεύματα

Του Δημοσθένη Κυριαζή

….στις κοινωνίες στις οποίες δεσπόζουσα νοημοσύνη ήταν η IQ, αναπτύχθηκε: Η αλφαβητική γραφή, η ανοιχτή αντίληψη και το δημοκρατικό πολίτευμα. Αντίθετα στις  κοινωνίες στις οποίες δεσπόζουσα νοημοσύνη ήταν η EQ, αναπτύχθηκε: Η συμβολική γραφή, η δογματική αντίληψη και το μοναρχικό/θεοκρατικό πολίτευμα.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι δύο στόχοι των Φίλων της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

... Με αυτά μόνο τα δύο ψηφιακά μέσα, χωρίς γραφεία, ομιλίες, δημοσιεύσεις στα συμβατικά ΜΜΕ, και «εμπνευσμένους προέδρους», οι φίλοι της ΨΑΔ προσπαθούν να υπηρετήσουν :

(1)   Την παρουσίαση ιδεών για την αναγκαιότητα, σκοπιμότητα και εφικτότητα λειτουργίας ενός πολιτεύματος, Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας και

(2)   Την εξοικείωση των πολιτών στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη λειτουργία Άμεσης Δημοκρατίας  σε χαμηλά επίπεδα άσκησης εξουσίας· σε ομάδες απλών πολιτών.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η ηθική του περιβάλλοντος

Του καθηγητού Κώστα Κασσιού

Μέσα στο πλέγμα  των κανόνων που ο εξελιγμένος –βιολογικά – άνθρωπος έχει θεσπίσει για να ρυθμίζουν και να οριοθετούν τις σχέσεις του ανάμεσα σαυτόν και στο περιβάλλον που ζει ,κινείται και δημιουργεί, κάποιοι κανόνες έχουν διαχρονικά μείνει αναλλοίωτοι ....

διαβάστε περισσότερα..

-  

25 ΛΟΓΟΙ για τους οποίους αξίζει να διεκδικήσουμε την Άμεση Δημοκρατία

Του Βαγγέλη Κάλιοση

  1. Γιατί το ισχύον κοινοβουλευτικό – αντιπροσωπευτικό σύστημα δεν συνιστά δημοκρατία αλλά μια κεκαλυμμένη ολιγαρχία.
  2. Γιατί οι επαγγελματίες πολιτικοί αποδεικνύουν καθημερινά ότι λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον ή το συμφέρον των παραγόντων που στηρίζουν την πολιτική τους καριέρα.   ...

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανούκλας και της οικονομικής κρίσης

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η συσχέτιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανούκλας και της οικονομικής κρίσης γίνεται εύκολη και προφανής αν θεωρήσουμε ότι η σημερινή οικονομική κρίση  κατά βάθος είναι τα  συμπτώματα μιας  λοιμώδους ψυχικής και πνευματικής νόσου.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η κρίση του Κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας

Του Βαγγέλη Κάλιοση

Η  Ιστοσελίδα  www.dd-democracy.gr έχει την τιμή και τη χαρά να προδημοσιεύσει την Εισαγωγή του υπό έκδοση βιβλίου του  μέλους του Συνδέσμου των Φίλων  της ΨΑΔ Βαγγέλη Κάλιοση, που θα έχει τίτλο:  « Η κρίση του Κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας».

Το βιβλίο είναι ένα δοκίμιο, με ιδέες όπως αυτές του Συνδέσμου των φίλων της ΨΑΔ, που προβλέπεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο 2010 από τις εκδόσεις « Χρήστος Δαρδανός Α.Ε».

 «Αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούταν εμπόδιο για την εφαρμογή των αμεσοδημοκρατικών δομών, δηλαδή η μεγάλη έκταση κι ο μεγάλος πληθυσμός των σύγχρονων κοινωνιών, αίρεται από την επαναστατική πρόοδο της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών του κοινοβουλευτικού συστήματος έχει καταπέσει και το μοναδικό σημαντικό εμπόδιο για την έναρξη μιας διαδικασίας μετάβασης προς την άμεση, και μόνη γνήσια, δημοκρατία είναι η προκατάληψη. Ο πολίτης χρειάζεται να πιστέψει εκ νέου στον εαυτό του. Κι αυτό απαιτεί βαθιά κι εκτεταμένη θεωρητική εργασία».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Περί τού ‘‘ΠOΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’’

Του Ιωάννου Δ. Καμάρα

  Πράγματι, σέ μιά χώρα πού στό διάστημα τών τελευταίων τριάντα ετών έχει αποκτήσει όλα τά χαρακτηριστικά πού συνθέτουν τήν κοινωνική καί ηθική παρακμή, είναι επόμενο οι πηγές παράνομου πλουτισμού καί οι τρόποι απόκτησης πλούτου αυτής τής μορφής νά παραμένουν αφανείς. Ακόμη δέ πιό δύσκολο είναι, όπως έχει αποδειχθεί στήν πράξη, νά υποχρεωθούν οι κατέχοντες πλούτο τέτοιας προέλευσης νά τόν  επιστρέψουν στό κράτος καί νά τιμωρηθούν.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Πολιτική και ήθος στην Αθηναϊκή Δημοκρατία

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Στην «νέα Ιστοσελίδα ανάλυσης και γνώμης» STATESMEN.gr δημοσιεύθηκε άρθρο του   PhD Οικονομολόγου και ερασιτέχνη μελετητή της αρχαιοελληνικής  Ιστορίας Γιάννη Καμάρα με τίτλο «Πολιτική και ήθος στην Ελλάδα»

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ο αργός θάνατος του διαπλεκόμενου κοινοβουλευτισμού.

Του Γιάννη Ζήζη

Η ιστοσελίδα των φίλων της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας δημοσιεύει  ένα  δοκίμιο/πόνημα του Δημοσιογράφου Γιάννη Ζήση, με θέμα τον αργό θάνατο της Αντιπροσώπευσης. Νομίζουμε πως οι επισκέπτες της Ιστοσελίδας μας, θα βρουν στο δοκίμιο αυτό ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με τη γένεση, την ανάπτυξη, και την αναμενόμενη εξέλιξη των σημερινών «Δημοκρατιών»· του Κοινοβουλευτισμού.

«Η γένεση του κοινοβουλευτισμού πρόβαλε μέσα από τη διαπάλη της φεουδαρχίας με τη συγκεντρωτική αυταρχική ηγεμονικότητα όπως επίσης και η γένεση του μέσα από την ανάδυση της αστικής τάξης».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η διεύρυνση και η ψηφιοποίηση της Δημοκρατίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Είναι προφανές ότι για να αυξηθεί η εξουσία που ασκούν άμεσα οι πολίτες, πρέπει να αλλάξουν οι θεσμοί και οι πρακτικές που αποτελούν το όχημα λεηλασίας της «αμεταβίβαστης  εξουσίας τους». Οι πιο σημαντικές από αυτές τις πρακτικές και θεσμούς είναι :

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Δημοκρατία όχημα υπέρβασης των κρίσεων.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

......Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η κάθοδος των μυρίων αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα υπέρβασης  δύσκολων προβλημάτων εφαρμόζοντας τις αρχές της άμεσης  Δημοκρατίας, γιατί έτσι διασφαλίζεται : Ευρεία αποδοχή των αποφάσεων, πίστη στην προσπάθεια  και πραγματοποίηση της με υψηλή  συνοχή.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Το μπούμερανγκ του πολιτικού κατεστημένου

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, ο φυσικός και ηθικός νόμος για το αμεταβίβαστο της εξουσίας του ατόμου παραβιάζεται από το κατεστημένο της εξουσίας, συστηματικά και στο σύνολο του. Η πλειονότητα όμως των ειδημόνων, των πολιτικών και των απλών πολιτών, δεν θεωρεί το υπόψη γεγονός παράβαση φυσικού νόμου …

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η λύση της οικονομικής κρίσης της Χώρας μας

Του Νίκου Αναγνωστάτου

  Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν απλούστερο και λιγότερο οδυνηρό τρόπο, ως άλλο αυγό του Κολόμπου, υιοθετώντας μια παλαιότερη πρόταση του Μίλτον Φρίντμαν.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Συνέντευξη του Δικηγόρου, Οικονομολόγου και Συγγραφέα, Πέτρου Χασάπη

Ο κ. Χασάπης καταθέτει την άποψη του, για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ανάπτυξης και λειτουργίας ενός πολιτεύματος  Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας και επιχειρηματολογεί εναντίων των απόψεων που θεωρούν την ΨΑΔ σαν  ένα ουτοπικό πολίτευμα  και  σαν το δεσποτισμό της πλειοψηφίας.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Πληροφορική και αρχαιοελληνική Λογική

Του Δημοσθένη Κυριαζή

…. Ο Μπούλ κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μαθηματικό εργαλείο παραγωγής συμπερασμάτων και αποφάσεων, που ονομάσθηκε Άλγεβρα του Μπούλ.

Βασικό χαρακτηριστικό της Φιλοσοφίας του είναι – κατά την αντίληψη μας – η επιστροφή στους απλούς, κατανοητούς και διαφανείς συλλογισμούς της αρχαιοελληνικής Λογικής.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Συνέντευξη του ομότιμου καθηγητού της Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Νίκου Αλεξανδρόπουλου

Η  ιστοσελίδα των φίλων της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας (Digital Direct Democracy), www.dd-democracy.gr,  καθιέρωσε μια μορφή συνέντευξης που πραγματοποιείται σε «ψηφιακό τόπο και χρόνο».

Η παρούσα συνέντευξη αφορά, όπως και η προηγούμενη του Καθηγητού Πληροφορικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τσανάκα,  στην εφικτότητα λειτουργίας ενός πολιτεύματος Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας. 

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Συνέντευξη του καθηγητού της Πληροφορικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τσανάκα

Η  ιστοσελίδα των φίλων της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας (Digital Direct Democracy), www.dd-democracy.gr,  καθιερώνει μια μορφή συνέντευξης που πραγματοποιείται σε «ψηφιακό τόπο και χρόνο».

 Στη μορφή αυτή, η ιστοσελίδα αποστέλλει με e-mails  σε ειδήμονες  ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας ΨΑΔ και οι ερωτώμενοι απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι με την «ψηφιακή συνέντευξη»  βελτιώνεται, τόσο η ευχέρεια της διαδικασίας, όσο και η αξιοπιστία της αφού ελαχιστοποιούνται περιπτώσεις παρανοήσεων και λαθών.

Τα ερωτήματα πού τίθενται από την ιστοσελίδα μας, έχουν ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες: Σε αυτά που αφορούν την τεχνική εφικτότητα  λειτουργίας ενός πολιτεύματος  ΨΑΔ  και σε αυτά που αφορούν την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του.

Τα πρώτα ερωτήματα αποστέλλονται σε ειδήμονες της ψηφιακής τεχνολογίας και τα δεύτερα σε ειδήμονες της κοινωνιολογίας  και της πολιτικής, αλλά και σε απλούς πολίτες. Τα κείμενα των ερωτήσεων και απαντήσεων δημοσιεύονται στην  ιστοσελίδα  www.dd-democracy.gr.  

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι ιδέες της Ψηφιακής Δημοκρατίας στην 33η Γιορτή του Βιβλίου

Η 33η Γιορτή του Βιβλίου, πραγματοποιείται στο χώρο του Ζαππείου από 15.05 έως 01.06.2010 και οργανώθηκε από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Οι οργανωτές της Γιορτής, πραγματοποιούν κάθε μέρα σύντομες συνεντεύξεις/ομιλίες, με συγγραφείς βιβλίων που υπάρχουν στη γιορτή/έκθεση. Θέμα της ομιλίας, οι ιδέες των βιβλίων τους.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2010 ομιλητές ήταν ο πολιτειολόγος-συγγραφέας Κώστας Ζουράρις και ο Φυσικός- Ηλεκτρονικός Δημοσθένης Κυριαζής.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Πρόσκληση αλλαγής της Ελλάδας

Του Σταμάτη Διάκου

Η Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό Κράτος στο πλανήτη που όχι μόνο έχει το δικαίωμα, αλλά πρωτίστως έχει την κοινωνική και ηθικά διεθνή ιστορική αποδοχή να ξαναγράψει, προσαρμοσμένη σε σημερινά  και μελλοντικά πλαίσια και να εφαρμόσει την Δημοκρατία....

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι τρεις επικλήσεις της εξουσίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 Εξουσία  είναι η δυνατότητα, ως δικαίωμα και ως ισχύς, να επιβάλει κάποιος ή κάποιοι τη θέληση τους στους πολίτες μιας χώρας.

Είναι φανερό ότι τόσο το δικαίωμα άσκησης της εξουσίας, όσο και η ισχύς επιβολής των αποφάσεων,  εκχωρείται από τους απλούς πολίτες και ότι οι ίδιοι οι ασκούντες την εξουσία, δεν έχουν περισσότερη από τους άλλους εξουσία, αλλά είναι  μόνο προσωρινοί διαχειριστές της εξουσίας των πολιτών· των πραγματικών ιδιοκτητών εξουσίας.

Και κάτι ακόμη. Αυτή η εξουσία των ανθρώπων είναι δώρο της Φύσεως, του Θεού και όχι δώρο κάποιων φωτισμένων ηγετών που άσκησαν ή ασκούν την εξουσία.

Πως όμως τα κατάφεραν οι ασκούντες την εξουσία να πείσουν τους απλούς ανθρώπους να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα και αυτή την ισχύ.

Μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίδεται από μια ομάδα νεαρών σπουδαστών, που παρακινούνται από την Ελπίδα· μια νεαρή συνάδελφο τους « με γαλαζοπράσινα μάτια και κόκκινα μαλλιά»

 Η συζήτηση αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο μας « Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΡΙΑ» .

Πιστεύοντας ότι μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά μέχρι σήμερα, ή άσκησης της εξουσίας στηρίζεται στις ίδιες επικλήσεις, θεωρήσαμε ότι ίσως είχε ενδιαφέρον να δημοσιεύσουμε απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται σε αυτό το θέμα.  

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοκρατία και μέτρο. Έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας .

Της Αναστασίας Καρανίκα

Εδώ και αρκετά χρόνια καθημερινά από τα χείλη των πολιτών αλλά πολλές φορές και από διανοούμενους, ακούγαμε τη φράση «έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Πως η μαγίστρα σκότωσε το στοιχειό του βάλτου της Λιλαίας.

Της Γιούλας Τζώρτζη-Κυριαζή

...κι αλήθεια φόντας βάθυναν την κοίτη του στο κάθε κεφαλόβρυσο

και  κόψαν καλάμια και ρακίτες και τα σέλινα

και σύραν τα σαπόνερα στις κοίτες,

κανείς το μούγκρισμα τους δεν ματάκουσε.

 

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Προς ένα Ελληνικό New Deal

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Το New Deal  του σημερινού πολιτικού  συστήματος.   

Στη Χώρα μας, οι στόχοι του New Deal και οι ιδέες του Κέινς  στρεβλώθηκαν  βάναυσα από το ισχύον πολιτικό σύστημα. Η στρέβλωση περιγράφεται άριστα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία: «Είπαν του λωλού να βρέξει και αυτός χιόνισε» για να μη αναφέρω την πιο γνωστή διατύπωση της.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τα δύο απαισιόδοξα σενάρια επίδρασης της τεχνολογίας στη ζωή μας

Τζώρτζ Όργουελ και Άλντους Χάξλεϊ

 

Ο Τζωρτζ Όργουελ στο βιβλίο του 1984 και ο Άλντους Χάξλεϊ στο βιβλίο του ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος (  Brave New World), παρουσιάζουν τα απαισιόδοξα σενάρια της επίδρασης της νέας τεχνολογίας στην αυριανή ζωή μας.

Στα δύο όμως αυτά σενάρια η εφιαλτική επίδραση της τεχνολογίας δεν  δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο…

διαβάστε περισσότερα..

-  

Τεχνολογικές εξελίξεις και η δημοκρατία στο μέλλον

Των καθηγητών Γ.Κ Μπήτρου και Α.Δ Καραγιάννη

 Η Ιστοσελίδα της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας – www.dd-democracy.gr - έχει την τιμή και την χαρά να προδημοσιεύσει  ένα απόσπασμα του βιβλίου  των

Γεωργίου Κ. Μπήτρου και Αναστάσιου Δ. Καραγιάννη, Ομότιμου Καθηγητή του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή του Πανεπιστήμιο Πειραιώς αντιστοίχως, που θα έχει τον τίτλο:  

Τεχνολογικές εξελίξεις και η δημοκρατία στο μέλλον

Το θέμα του βιβλίου και μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και πολύ επίκαιρο είναι. Η αλληλεπίδραση Ψηφιακής Τεχνολογίας – Δημοκρατίας αποτελεί, κατά την άποψη πολλών, το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί η  εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εξ ίσου αποτελεσματικά, για να επικρατήσουν, είτε πολιτεύματα ενός « Μεγάλου Αδελφού» με τον παραπλανητικό  όνομα δημοκρατία, είτε πολιτεύματα της Δημοκρατίας του αρχαιοελληνικού πνεύματος· μιας  Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι για το όποιο πολίτευμα, που στηριζόμενο στη νέα τεχνολογία,  τελικά θα επικρατήσει, υπεύθυνη δεν θα είναι η τεχνολογία, αλλά όλοι οι πολίτες και περισσότερο αυτοί που αποτελούν την πνευματική και ουμανιστική ηγεσία τους.

Οι πιθανές εκδοχές επίδρασης της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημοκρατία κβαντώνονται σε δύο, της ίδιας υψηλής πιθανότητας, σενάρια· στο απαισιόδοξο

που οδηγεί στους μεγάλους αδελφούς και στο θάνατο της δημοκρατίας και στο αισιόδοξο που οδηγεί στην αναγέννηση της δημοκρατίας του αρχαιοελληνικού πνεύματος, προφανώς προσαρμοσμένης στα οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα του 21ου αιώνα.

Οι δύο ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, που είναι και μέλη  του συνδέσμου της ΨΑΔ, έπραξαν το χρέος τους, που με έμφαση αναφέρει ο θεμελιωτής της Κβαντομηχανικής Έρβιν Σρέντιγκερ  (Βλέπε σελίδα Βιβλία της www.dd-democracy.gr ) .  

Μακάρι οι ιδέες του βιβλίου, που υποστηρίζουν την σκοπιμότητα αλλά και την εφικτότητα του αισιόδοξου σεναρίου,  να επηρεάσουν τις επιλογές των πολιτών και των πολιτικών.

Μακάρι το βιβλίο να γίνει παράδειγμα και για άλλους «μορφωμένους» πολίτες και να συμβάλει στην επικράτηση του αισιόδοξου σεναρίου.

Στους φίλους της ΨΑΔ / καθηγητές, ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους· καλή επιτυχία στο βιβλίο τους.

Δ.Κ

 

Κατωτέρω παρατίθεται μία παράγραφος από το απόσπασμα του βιβλίου, που οι συγγραφείς του μας εμπιστεύτηκαν, αν και η επισκεψημότητα της Ιστοσελίδας της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας είναι ακόμη μικρή.

«….βασιζόμενοι στην επιτυχία της άμεσης Αθηναϊκής δημοκρατίας και τα ενισχυτικά αποτελέσματα των σύγχρονων αναλύσεων της τυχαιότητας σε επίπεδο συνόλων, η προσδοκία μας είναι ότι οψέποτε εισαχθεί η Ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία θα είναι ισχυρή με την έννοια ότι θα κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά και θα περιορίζει τα φαινόμενα  του ακραίου ιδιωτισμού».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοκρατία. Η Παιδεία της παιδείας.

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Η ύπαρξη ισχυρής ανατροφοδότησης μεταξύ παιδείας και δημοκρατίας, αναγνωρίζεται από όλους, ειδήμονες και απλούς πολίτες. Η πλειονότητα των ανθρώπων δηλαδή πιστεύει ότι Δημοκρατία και Παιδεία αποτελούν ένα δίδυμο πύργο αξιών, που ο ένας στηρίζει τον άλλον· που αν ο ένας καταρρεύσει νομοτελειακά καταρρέει και ο άλλος.

διαβάστε περισσότερα..

-  

Οι τρεις Αρχές της Δημοκρατίας και οι σκόπιμες στρεβλώσεις τους

Του Δημοσθένη Κυριαζή

 

Στο πολύ βασικό ερώτημα τι είναι το πολίτευμα της Δημοκρατίας, ο κάθε ένας συνήθως απαντά ότι καταλαβαίνει ή ότι τον συμφέρει. Η σύγχυση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο γιατί το όνομα Δημοκρατία χρησιμοποιείται για κάθε πολίτευμα· για τις κοινοβουλευτικές, τις σοσιαλιστικές, ή τις εθνοσοσιαλιστικές δημοκρατίες, καθώς και για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των ισόβιων, «φωτισμένων» ηγετών που ασκούν την εξουσία «για το καλό των πολιτών», αλλά χωρίς καμιά συμμετοχή των πολιτών

διαβάστε περισσότερα..

-  

Δημοψηφίσματα . Κάστρο ή Φενάκη της Δημοκρατίας ;

Του Δημοσθένη Κυριαζή

      Από τη στιγμή που οι πολίτες άρχισαν να βιώνουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και να αντιλαμβάνονται ότι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από τους τόσους και τόσους τομείς που ήδη χρησιμοποιείται  (έρευνα, παιδεία, παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών,  διοίκηση, δημόσια και εθνική ασφάλεια, ιατρική …. ) και στον τομέα της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων, στην άσκηση δηλαδή πραγματικής εξουσίας, άρχισαν να διατυπώνονται και να δημοσιοποιούνται ενστάσεις και απόψεις, όχι για την εφικτότητα, αλλά για τον ορθολογισμό και την ηθική, των δημοψηφισμάτων.

       Κατά τις απόψεις αυτές : τα δημοψηφίσματα  είναι « η φενάκη της Δημοκρατίας»,   αποτελούν  «το δεσποτισμό της πλειοψηφίας» και ακόμη ότι «τα ατομικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται στη λαϊκή ετυμηγορία».

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η βαθύτερη αιτία της σημερινής κρίσης

Maurice Allais. Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας.

...Αντιθέτως, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η πολιτική των παγκόσμιων ελευθέρων ανταλλαγών που εφάρμοσαν οι Βρυξέλλες μετά το 1974 επέφερε την καταστροφή θέσεων εργασίας, την καταστροφή της βιομηχανίας, την καταστροφή της γεωργίας και την καταστροφή της ανάπτυξης.

Εάν δεν εφαρμοζόταν από τις Βρυξέλλες η πολιτική των παγκόσμιων ελευθέρων ανταλλαγών, το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα της Γαλλίας θα ήταν κατά 30% υψηλότερο απ ό,τι είναι σήμερα και θα ήταν τουλάχιστον το ίδιο με αυτό των ΗΠΑ.

Ποιος δεν το βλέπει ότι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα προέρχονται, κατά θεμελιώδες μέρος, από τη μείωση του ακαθάριστου εσωτερικού εισοδήματος που επέφερε η πολιτική των παγκόσμιων ελευθέρων ανταλλαγών των Βρυξελλών;

διαβάστε περισσότερα..

-  

Άμεση Δημοκρατία και Τεχνολογία

Της Αναστασίας Καρανίκα

Η Δημοκρατία συνυφασμένη με τις ευγενέστερες επιδιώξεις του ανθρώπου αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Σήμερα το ζητούμενο είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί και πώς.

διαβάστε περισσότερα..

-  

ΜΜΕ και ΙΝΤΕΡΝΕΤ Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Αντίθετα μια τεχνολογία οικονομικά και λειτουργικά προσιτή σε όλους τους ανθρώπους είναι μια «δημοκρατική τεχνολογία»·  μια τεχνολογία κατάλληλη για δημοκρατικά και ακατάλληλη για ολιγαρχικά πολιτεύματα.  

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Ένα ξεκίνημα της «Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας» με τα περιβαλλοντικά θεματα

Του Καθηγητού Κώστα Κασσιού

Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε,  στις ΗΠΑ το 1970,  και ξεκίνησε η αναζήτηση του τρόπου που θα μπορούσε η ανεξέλεγκτη, ασύστολη και αδηφάγος λαίλαπα της επίπτωσης στους φυσικούς πόρους, για ανάπτυξη με στόχο την κατανάλωση, να γίνεται μέσα από μια ελεγχόμενη διαδικασία. Και ο τρόπος αυτός βγήκε μέσα από την απόφαση  γνωστή και ως (NEPA 1969 -National Environmental Policy Act).....

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Από την κοινωνία των οπαδών στην κοινωνία πολιτών

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Αυτή η στρατηγική δημιούργησε το εξής πολύ σημαντικό για την επιβίωση των συστημάτων εξουσίας  αποτέλεσμα. Καθιέρωσε, άτυπα και αθόρυβα, το δόγμα και την πρακτική,  «ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ξέρουν και να καταλαβαίνουν, αλλά μόνο να πιστεύουν»· να πιστεύουν στη γαλάζια την πράσινη, την κόκκινη, τη μπλε και τη ροζ  αλήθεια.

 

διαβάστε περισσότερα..

-  

Η Ψηφιακή Δημοκρατία στην κοινωνία της πληροφορίας

Του Δημοσθένη Κυριαζή

Με το πέρασμα των χρόνων οι  δύο αρχές της Δημοκρατίας  – η λογική και η διαδικαστική – αλλοιώθηκαν ως ακολούθως: Διαφυλάχτηκε και διατηρήθηκε η διαδικαστική αρχή της πλειοψηφίας αλλά παραμορφώθηκε η λογική αρχή της.  Η αρχή της  λήψεως των μεγάλων αποφάσεων από το σύνολο των πολιτών.

 

 

διαβάστε περισσότερα..